Maia Sandu susține protestatarii din Georgia

Maia Sandu susține protestatarii din Georgia Manifestații în Georgia. Sursa foto: captura YT

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut o declarație de susținere a protestatarilor contra guvernului pro-putinist din Georgia.

Maia Sandu, susținere pentru protestatarii din Georgia

Lidera de la Chișinău s-a pronunțat în sprijinul protestatarilor care cer abrogarea „legii agenților străini din Georgia”, o lege de similară celei impuse de regimul Putin în Rusia, după declanșarea invaziei din Ucraina.

„Moldova este alături de poporul Georgiei, care demonstrează un curaj neclintit și un angajament profund față de democrație și libertate.

Susținem dorința lor de a consolida instituțiile democratice și de a construi un viitor compatibil cu valorile europene”, a scris Maia Sandu pe rețaua X.

Ne puteți urmări și pe Google News
Maia Sandu

Maia Sandu. Sursa foto: gov.md

Partidul pro-rus Visul Georgian, în război cu ONG-urile

Protestele au început după ce parlamentul georgian a adoptat în a doua lectură proiectul de lege cu privire la „transparența influenței externe”, pe care opoziția l-a numit un analog al legii ruse privind așa-zișii agenți străini. O a treia și ultima audiere este programată pentru 17 mai.

Reamintim că, în Georgia, Poliția a arestat zeci de demonstranți după manifestaţiile de protest față de legea „agenților străini”. Printre cei reținuți de forțele de represiune se numără și Levan Khabeishvili, liderul partidului de opoziție Mișcarea Națională Unită (UNM). Autoritățile susțin că șase ofițeri de poliție ar fi fost răniți.

Forțele de securitate georgiene au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și grenade împotriva protestatarilor din fața parlamentului, intensificând represiunea împotriva demonstranţilor pașnici și pro-europeni.

Legea putinistă a revoltat Georgia

Protestele se desfășoară deja pentru a treia săptămână consecutiv. Manifestanții cer Parlamentului să respingă proiectul de lege privind „influența străină”, promovat de partidul de guvernare pro-rus Visul Georgian, un proiect considerat contrar drepturilor omului.

Comisia Europeană a avertizat deja că această inițiativă legislativă pune în pericol aspirațiile Georgiei de a deveni membră a blocului.

În decembrie anul trecut, UE a acordat Georgiei statutul de candidat oficial la aderare, dar a avertizat că va trebui să își reformeze sistemele judiciar și electoral, să consolideze libertatea presei și să limiteze puterea oligarhilor.