Kremlinul amenință Republica Moldova, descriind relațiile cu Chișinăul drept foarte tensioate. Noile amenințări vin în contextul ultimelor declarații făcute de președintele țării, Maia Sandu, care a acuzat intențiile Rusiei de a răsturna guvernul moldovean. Noul guvern moldovean a promis o cale proeuropeană şi a cerut demilitarizarea Transnistriei, iar acest lucru nu este pe placul Moscovei.
Rusia amenință voalat Republica Moldova acuzând că oficialii de la Chișinău urmăresc o agenda antirusească. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că relațiile dintre cele două state, Federația Rusă și Republica Moldova au devenit foarte tensionate. Peskov s-a arătat nemulțumit de declarațiile președintei Maia Sandu, de săptămâna trecută, conform cărora Chișinăul a dejucat o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de Rusia, după cum relatează EFE.
Mai mult, noul guvern condus de Dorin Recean a promis să urmeze o cale proeuropeană, fapt ce a nemulțumit și mai mult Moscova. În plus, premierul moldovean a cerut demilitarizarea Transnistriei și retragerea armatelor ruse cantonate aici.
Dmitri Peskov susține că Rusia a acţionat în „mod responsabil” în ceea ce armata rusă din regiunea separatistă Transnistria şi a avertizat Republica Moldova să nu inflameze şi mai mult situaţia. El a recomandat autorităților de la Chișinău să dea dovadă de mai multă prudență în ce privește Transnistria.
„Rusia a fost şi este o parte responsabilă în ceea ce priveşte Transnistria şi continuă să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare. Dorim să-i sfătuim pe omologii noştri moldoveni să fie extrem de atenţi în această privinţă. Relaţiile noastre cu (Republica) Moldova sunt deja foarte tensionate. Conducerea se concentrează întotdeauna pe tot ce este antirusesc, ei alunecă în isterie antirusească”, a declarat reprezentantul lui Vladimir Putin.
Rusia își dorește Moldova în sfera sa de influență
El a mai spus că atitudinea noului guvern moldovean dăunează relaţiilor bilaterale dintre cele două state.
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că dispune de informaţii care sugerează că Rusia pregăteşte o lovitură de stat pentru „răsturnarea” autorităţilor de la Chișinău şi pentru a provoca haos în Moldova a semăna haos în această republică. Rusia își dorește un cap de pod în coasta NATO și a Uniunii Europene, în Moldova, aflată între Ucraina și România. De aceea se opune ca țara să adere la Uniunea Europeană.
Maia Sandu a exclus o „ameninţare militară iminentă” din partea Rusiei împotriva ţării sale, dar a avertizat asupra războiului hibrid dus de Moscova prin dezinformare. Ea a cerut ajutorul comunității europene pentru a combate acest război hibrid.