Maia Sandu, discuție telefonică cu Volodymyr Zelenskyy. Cei doi lideri au dezbătut subiecte arzătoare

Maia Sandu, discuție telefonică cu Volodymyr Zelenskyy. Cei doi lideri au dezbătut subiecte arzătoare Maia Sandu. Sursa foto: gov.md

Azi, 9 mai 2024, șefa statului moldovenesc, Maia Sandu, a avut o discuție la telefon cu omologul său ucrainean, Volodymyr Zelenskyy.

Maia Sandu în discuție cu omologul său despre cooperarea și securitatea regională

„De Ziua Europei, o zi dedicată unității și păcii în întreaga Europă – pace pentru care Ucraina luptă curajos ca să o păstreze – am vorbit cu Președintele Zelenskyy. Am discutat despre următorii pași pentru aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, despre cooperarea și securitatea regională”, a precizat Președinta Maia Sandu.

Maia Sandu va participa la Summitul pentru Pace în Ucraina

În cadrul discuției, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a confirmat participarea la Summitul pentru Pace în Ucraina, găzduit de Elveția în orașul Lucerna, în perioada 15-16 iunie 2024.

Sursa: Facebook/ Volodimir Zelenski

Republica Moldova și Ucraina ar putea începe negocierile de aderare în iunie. Mažeiks spune că cele două state vor fi evaluate separat

Republica Moldova și Ucraina vor fi evaluate separat în drumul spre Uniunea Europeană. Precizarea a fost făcută de ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, în cadrul unei emisiuni de la TV8. Oficial european a explicat că cele două state nu pot merge „umăr la umăr” deoarece se află în situații total diferite.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Jānis Mažeiks, în luna iunie curent, când ar putea începe negocierile de aderare, va fi ultima dată când Ucraina și Republica Moldova vor fi analizate „la pachet”. Ulterior, ambele state vor merge pe drumuri diferite, însă fiecare va avea aceeași destinație - Uniunea Europeană.

„Decizia de începere a negocierilor poate fi luată în comun, în condițiile în care Ucraina și Republica Moldova au mers împreună pe drumul spre obținerea statutului de țară candidată. Este însă foarte posibil ca lucrurile să evolueze separat, acest lucru este inevitabil. În următorii ani, ar putea fi domenii în care Ucraina va avansa mai rapid, în altele - Moldova. Este un proces individual”, a spus oficialul european.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina au obținut în iunie 2022 statut de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ulterior, în decembrie 2023, Consiliul European a decis să dea undă verde negocierilor de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina.