Maia Sandu, apel către cetățenii din Transnistria. „Aveți drepturi depline”

Maia Sandu, apel către cetățenii din Transnistria. „Aveți drepturi depline”

Republica Moldova va căuta o soluţie exclusiv paşnică pentru regiunea separatistă Transnistria, a declarat miercuri preşedintele Maia Sandu în cursul unei întâlniri cu ministrul suedez de externe Ann Linde, preşedintele în exerciţiu al OSCE, potrivit Moldpres, Radio Chişinău şi EFE.

„Am subliniat determinarea noastră de a găsi căi exclusiv paşnice pentru apropierea celor două maluri, dar şi faptul că locuitorii din stânga Nistrului sunt cetăţeni cu drepturi depline ai Republicii Moldova”, a menţionat Maia Sandu.

Maia Sandu a mulțumit Suediei pentru ajutor

În acelaşi timp, Maia Sandu a subliniat că Suedia susţine de mai mulţi ani calea europeană a Republicii Moldova, şi a mulţumit cu această ocazie autorităţilor suedeze pentru ajutorul acordat.

„I-am informat pe partenerii noştri suedezi despre acţiunile pe care le vom întreprinde pentru asanarea justiţiei şi combaterea corupţiei, despre situaţia politică internă şi priorităţile noastre viitoare”, a adăugat preşedintele Republicii Moldova.

Se promovează dialogul cu separatiștii din Transnistria

Preşedintele în exerciţiu al OSCE s-a deplasat miercuri la Chişinău pentru a promova dialogul între autorităţile moldovene şi separatiştii din Transnistria, unde în cursul zilei s-a întâlnit cu liderul administraţiei de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

În cursul vizitei, liderul transnistrean a remarcat că aceasta este prima vizită a unui diplomat suedez în oraşul Bender /Tighina/ în ultimii 313 de ani şi şi-a exprimat speranţa că ea va avea rezultate mai pozitive decât cea a regelui suedez Carol al XII-lea, care, după înfrângerea în bătălia de la Poltava în 1709, s-a refugiat cu restul de trupe în cetatea Bender, potrivit portalului transnistrean Novostiprm.com.

După întâlnirea cu reprezentanţii ambelor părţi, Linde a declarat că s-a simţit „motivată de mesajul clar de susţinere a procesului de dialog” între Chişinău şi Tiraspol.

„Există încă provocări în faţă şi sunt importanţi paşii mici, dar concreţi, pentru a ne ţine pe drumul cel bun. Discuţiile mele de aici s-au concentrat pe paşii concreţi pentru creşterea încrederii şi un dialog real între ambele părţi cu scopul de a duce acest proces la un nou nivel”, a spus ea într-o conferinţă de presă.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE s-a pronunţat totodată în favoarea „independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale” a Republicii Moldova, evocând posibilitatea acordării unui 'statut special' pentru regiunea transnistreană, potrivit EFE.

Ne puteți urmări și pe Google News