Republica Moldova își alege primarii. Maia Sandu denunță partidele plătite de Kremlin

Maia Sandu. Sursa foto: Arhiva EVZ

În contextul alegerilor locale din Republica Moldova care vor avea loc mâine, 5 noiembrie, Maia Sandu s-a adresat națiunii. Retorica liderului de la Chișinău a fost centrată în jurul sintagmei de cosntrucție europeană și parcursul pro-european al Republicii. Parcurs pe care, spune Maia Sandu, susținătorii pro-Kremlin vor să-l deturneze.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu s-a adresat electoratului înaintea alegerilor locale care se vor desfășura mâine, 5 noiembrie. În mesajul adresat națiunii moldovene, șeful statului a invocat faptul că forțele filoruse încearcă să blocheze parcursul european al Republicii Moldova, prin fraude electorale sau finanțări ascunse. Dar, adaugă Sandu, votul „poate fi mai puternic decât încercările de vindere a Moldovei”.

Maia Sandu, mesaj pentru electoratul moldovean

În accepțiunea președintelui pro-european, partidele aflate pe statul de plată al Moscovei vor face tot posibilul pentru a bloca traseul european al Republicii. O astfel de entitate politică este partidul ”Șansă” afiliat controversatului om de afacere Ilan Șor.

”Fiecare proiect de succes înseamnă o Moldovă mai puternică, mai dezvoltată, ne oferă speranţa că putem reuşi. Nu ne complacem în lucrurile realizate, dimpotrivă, ştim că avem în faţă provocări serioase. Chiar în aceste alegeri locale, forţele pro-Kremlin, forţele pro-război vor încerca din răsputeri să blocheze drumul nostru european.

Cu bani murdari, cu partide plătite de Kremlin deghizate în partide proeuropene, prin cumpărare ilegală de voturi, se va încerca, din nou, subjugarea Moldovei unor interese străine şi menţinerea ţării noastre într-o zonă uitată de lume. Instituţiile statului vor apăra democraţia. Însă doar votul vostru poate fi mai puternic decât încercările de vindere a Moldovei”, a afirmat Maia Sandu într-un mesaj adresat cetățenilor din Republica Moldova.

Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova face progrese mari pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar asta se datorează votului cetățenilor.

”Fiecare vot a contat în alegerile precedente, ca să avem acum şansa reală de a deveni membri ai familiei europene, unde oamenii trăiesc în pace şi bunăstare. În ciuda piedicilor imense, în ciuda unui regim autoritar corupt care stăpânea ţara prin frică, în ciuda propagandei Kremlinului, oamenii au ieşit victorioşi şi am învăţat cât de mult contează votul nostru”, a argumentat Maia Sandu, în mesajul transmis pe Facebook.

Paridul „Șansă”, exclus de pe lista entităților eligibile

Retorica folosică de Maia Sadu în mesajul adresat națiunii s-a construit în jurul sintagmei ”construcție europeană”. Totodată, liderul de la Chișinău, a subliniat importanța votului pentru o țară dezvoltată. Apropiată politic mai mult de Bruxelles decât de Moscova.

”Este atât de important să ieşim cu toţii la vot! Să clădim cu votul nostru Moldova europeană de mâine. Obiectivul nostru comun este să construim sate şi oraşe europene. Vom reuşi dacă vom munci toţi pentru acest obiectiv. Şi el depinde de votul nostru din 5 noiembrie. Duminică, 5 noiembrie, ieşiţi la vot, toţi cei născuţi la sat şi toţi cei născuţi la oraş, şi folosiţi puterea votului vostru pentru viitorul întregii Moldove, cu toate localităţile ei frumoase”, a conchis Maia Sandu.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) din Republica Moldova a decis excluderea partidului ”Șansă”din cadrul alegerilor de mâine. Decizia a fost anunțată de premierul Dorin Recean, după o ședință CSE în care s-a discutat un raport al serviciului moldovean de informații (SIS).

Federația Rusă încalcă normele de drept internațional

Astfel, în baza raportului amintit, CSE a concluzionat că Ilan Șor, prin intermediul partidelor politice pe care le gestionează, încearcă să influențeze rezultatul alegerilor. Mai mult, omul de afaceri urmărește să deturneze ordinea constituțională din Republica Moldova.

Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață a precizat la rândul lui că Federația Rusă se amestecă în chestiunile interne ale Republicii Moldova prin intermediul entităților administrate de Ilan Șor.

Musteață a explicat că amenințările la adresa securității statului s-au intensificat, în contextul alegerilor de mâine. În acest sens, a invocat faptul că se observă o „concentrarea masivă” pentru compromiterea scrutinului. Mai cu seamă prin finanțarea campaniei electorale a grupului politic „Șansă”. O campanie evaluată la aproximativ 90 de milioane de lei moldovenești.

„Ei vor să ne rupă ţara, să o divizeze, să alimenteze separatismul şi să o arunce în haos şi violenţă. Avem datoria să intervenim şi ignorarea unor asemenea atacuri nu este doar imorală, ci şi împotriva legii. Federaţia Rusă nu poate intra în Moldova cu tancuri, aşa cum a intrat în Ucraina, însă intră cu crimă organizată. (…) La şedinţa CSE am audiat rapoartele instituţiilor de drept, am făcut o inventariere a probelor, am analizat cum au acţionat instituţiile statului şi am constatat că tentativele de distrugere a ordinii constituţionale s-au confirmat şi au fost documentate”, a explicat premierul Dorin Recean.