Mai sunt cinci zile! Românii care vor să își suspende ratele la bancă trebuie să se grăbească

Mai sunt cinci zile! Românii care vor să își suspende ratele la bancă trebuie să se grăbească

Mai sunt cinci până la termenul stabilit de Guvern, cu privire la posibilitatea suspendării ratelor la credite.

Mai sunt cinci zile! Măsura care este una de ajutorare a celor care au suferit ca urmare a pandemiei de coronavirus, a fost adoptată de Guvernul Cîțu.

Astfel, prin OUG 227/2020 s-a decis prelungirea cu nouă luni a termenului în care românii pot solicita amânarea la plată a ratelor. Este bine de știut, că durata maximă de amânare este de nouă luni, începînd cu martie 2020. Atunci a fost decretată starea de urgență de către președintele României, Klaus Iohannis.

Prima amânare a plății ratelor a fost dispusă prin OUG 32/2020 și a fost reluată prin OUG 227/2020. Important de știut este faptul că românii nu pot cere amânarea pe 18 luni a plății ratelor, ci doar pe nouă luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca exemplu, cine a cerut amânarea în august 2020, el va putea solicita prelungirea acestei facilități doar pentru primele cici luni ale anului 2021. În total nouă luni.

Termenul până la care se mai pot depune la bănci, cererile de suspendare este de 15 martie. Cine depășește acest termen nu se va mai putea bucura de această facilitate.

Cine poate cere amânarea ratelor cu nouă luni. Mai sunt cinci zile!

Măsura se referă la românii cu credite în derulare, ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de pandemie. Este bine de știut că se pot solicita suspendarea plății ratelor pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 9 luni. Măsura se adresează și românilor care nu au solicitat această suspendare până la 15 iunie 2020, pentru creditele acordate până la 30 martie 2020.

Beneficiari pot fi persoanele fizice, juridice, persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale. Pe listă mai apar întreprinderile familiale, profesiile liberale și cele care se exercită în baza unor legi speciale.

Se pot amâna și ratele la creditele ipotecare

Pentru creditele ipotecare contractate de persoanele fizice, ordonanțele de urgență au precizări clare. Suspendarea obligațiilor de plată se aplică prin cumularea creanței cu suma aferentă dobânzilor calculate pentru a doua perioadă suspendată. La soldul astfel rezultat, dobanda este 0%. Plata de către client a acestei creante se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale. Asta începând cu luna imediat următoare încheierii celei de a doua perioade de amânare.

Ce condiții trebuie să îndeplinească persoanele fizice pentru a cere amânarea la plată a ratelor pentru nouă luni:

- veniturile obținute să fi fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19. Exemple: reducerea salariului, plasarea în carantină instituționalizată sau izolare la domiciliu, îmbolnăvire cu COVID-19, șomaj tehnic etc. - perioada maximă de suspendare aferentă unei expuneri individuale nu depășește cumulat 9 luni, indiferent dacă aceste 9 luni cumulate au fost acordate în temeiul unui moratoriu legislativ, al unui moratoriu non-legislativ sau al ambelor cazuri; - creditul a fost acordat până la data intrării în vigoare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020, cu modificările și completările ulterioare, respectiv 30 martie 2020, inclusiv; - data scadenței finale a obligațiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară ultimei solicitări de suspendare formulată conform OUG 37/2020, astfel cum a fost modificată și completată conform OUG 227/2020; - nu le-a fost declarată scadența anticipată până la data de 31 decembrie 2020, inclusiv; - nu înregistrează rate, dobânzi sau comisioane scadente restante pentru creditul respectiv la data solicitării suspendării obligației de plată în condițiile prevăzute la art.2, alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 37/2020, cu modificările și completările ulterioare; - solicitarea pentru amânare să se facă până cel târziu la data de 15 martie 2021.