Mulți șoferi aleg să își pună coarne de ren pe autoturism în apropierea Sărbătorilor. Această practică poate atrage însă diferite sancțiuni de la poliție.
Autoritățile atrag atenția asupra faptului că unele decorațiuni pe mașină pot atrage sancțiuni pentru șoferi. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a explicat când poți rămâne fără talon.
Sancțiuni pentru șoferi în perioada Sărbătorilor de iarnă
Utilizarea unui sistem de iluminare auto neomologat este interzisă pentru șoferi. Astfel, montarea coarnelor de ren cu lumini este considerată neregulamentară.
Legea prevede, totodată, sancțiuni pentru modificările structurale sau tehnice aduse mașinii pentru a atașa decorațiuni. Poliția poate reține talonul mașinii.
Ministerul Afacerilor Interne a explicat ce riscă șoferii care își decorează mașinile astfel.
MAI spune cum poți rămâne fără talonul auto
Pe pagina de Facebook a MAI, un șofer român a întrebat dacă sunt legale decorațiunile montate pe mașini. Practica poate atrage diferite sancțiuni pentru șoferi:
„Întrebare primită pe Facebook MAI: - Am văzut multe mașini tunate cu coarne de ren și nas roșu. Mă gândeam să îmi pun și eu. Este legal sau nu?
Răspuns: Având în vedere că nu ați intervenit asupra caroseriei, sistemelor de frânare, dispozitivelor de iluminare și sonore etc. această decorare a mașinii dumneavoastră nu va fi sancționată de politie, poate doar vizual de alți șoferi. Dar:
1. Dacă mașina este ren, vă asumați să fiți Moș Crăciun pentru toți?
2. Să știți că nu puteți depăși viteza legală, nu aveți prioritate în trafic și nici nu o să puteți parca oriunde...
3. Nasul poate să rămână roșu doar la mașină. Suntem convinși că ați înțeles diferența. Coarnele de ren n-or să vă ofere niciodată siguranța în trafic”, se arată în postarea de pe Facebook a MAI pentru șoferi.
Șoferi atenționați de MAI
Montarea de către șoferi a luminilor de altă culoare sau intensitate atrage sancțiuni din partea poliției.
„În concluzie, vă recomandăm să fiți mai preocupat de cauciucurile de iarnă, antigel, sistemul de dezaburire etc.
P.S. Vă readucem aminte că montarea luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonoră sau accesorii ori modificări neomologate se sancționează cu amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte, adică între 870 și 1160 lei", explica MAI în urmă cu patru ani într-un mesaj pentru șoferi.