Legea Anastasia nu funcționează. Sancțiuni mai aspre pentru șoferii băuți sau drogați

Legea Anastasia nu funcționează. Sancțiuni mai aspre pentru șoferii băuți sau drogați Legea Anastasia primele condamnări Sursa foto: EVZ

Legea Anastasia, așa cum a fost numită, pare că nu funcționează. În doar patru luni de la intrarea sa în vigoare au fost comise cel puțin 10 accidente mortale, de către șoferi băuți sau drogați. O recunoște chiar autorul proiectului, care propune sancțiuni și mai aspre pentru șoferii prinși sub influența drogurilor sau a alcoolului la volan.

Legea Anastasia, prezentată drept o armă menită să-i determine pe șoferi să nu mai conducă băuți sau drogați la volan, pare că nu funcționează. O recunoaște chiar autorul actului normativ. Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat că în cele patru luni de la intrarea în vigoare a actului normativ au fost comise în jur de zece accidente mortale, de către șoferi băuți sau drogați.

Faptul că vor sta la închisoare, fără posibilitatea suspendării pedepsei, așa cum prevede Legea Anastasia, nu este suficient. Șoferii continuă să urce băuți sau drogați la volan și, mai mult, chiar să comită accidente mortale.

În aceste condiții, urmează să intre în parlament un nou proiect de act normativ. Acesta este menit să propună noi sancțiuni împotriva șoferilor băuți sau drogați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea Anastasia sperie șoferii

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a prezentat un prim bilanț, la patru luni, a efectelor actului normativ. După cum recunoaște chiar autorul, Legea Anastasia nu a schimbat prea mult lucrurile pe șosele. Nu a avut efectul pozitiv așteptat, în ciuda unei mediatizări foarte largi.

„În ciuda unei mediatizări uriaşe a acestui proiect pe tot parcursul dezbaterii din Parlament, în cele patru luni scurse de la intrarea în vigoare a legii şi până astăzi s-au produs cel puţin 10 accidente mortale, comise de oameni care s-au urcat la volan băuţi, drogaţi sau fără permis. Voi urmări cu atenţie fiecare caz, voi face cunoscută fiecare sentinţă, pentru ca oamenii să înţeleagă că pur şi simplu nu se mai poate ca înainte", a afirmat Robert Cazanciuc.

Politicianul a vorbit în cadrul unei dezbateri, la Palatul Victoria, legat de Legea Anastasia. Actul normativ nu mai permite judecătorilor să aplice pedepse cu suspendare în cazul şoferilor care produc accidente mortale, fiind băuţi, drogaţi sau fără permis.

Robert Cazanciuc; foto: Arhiva EvZ

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Actul normativ nu ajută foarte mult

Robert Cazanciuc a spus că a fost copleşit de amploarea dezbaterilor pe Legea Anastasia în presă, după ce a fost promulgată, în luna iulie. Cu toate acestea, efectele ei întârzie să apară. Accidentele provocate de șoferi băuți sau drogați se mențin la un nivel ridicat, cel puțin în primele luni.

Senatorul a precizat că așteptările au fost mari, dat fiind că oamenii s-au săturat ca autorii accidentelor mortale să scape cu pedepse minime.

„Simpla publicare a legii în Monitorul Oficial nu este suficientă pentru ca ea să aibă efectul scontat, pentru ca oamenii să ştie conduita de urmat, ce este permis, ce nu este permis şi mai ales care sunt consecinţele faptelor lor. Orice formă de popularizare a legii înseamnă şansa de a salva o viaţă. Am învăţat la Şcoala de Drept că, în vechime, se bătea toba în piaţa publică pentru a face cunoscute legile”, a mai spus senatorul PSD.

În opinia sa, a fost nevoie de un efort comun pentru a transmite mesajul pe care îl propune Legea Anastasia: „oameni buni nu vă urcaţi la volan băuţi. Nu-i lăsaţi pe cei de lângă voi să facă această imprudenţă, pentru că vor ajunge la închisoare”.

Legea Anastasia nu este suficientă

Robert Cazanciuc a mai declarat că urmează să intre în dezbatere un alt act normativ destinat șoferilor băuți sau drogați. Săptămâna viitoare, la Senat va fi prezentată o iniţiativă care propune sancțiuni mai mari. Șoferii găsiţi la volan sub influenţa alcoolului sau a drogurilor vor pierde dreptul de a mai conduce timp de 10 ani.

O astfel de prevedere, împreună cu Legea Anastasia, poate îi va determina pe șoferi mai prudenți. Să nu mai urce băuți ori drogați la volan.

„Ni s-a spus că este o măsură extrem de dură. Nu, nu este o măsură dură, pentru că numai aşa putem să îi disciplinăm pe oameni. Sunt câteva ţări în Europa, patru sau cinci, care au mers şi mai mult decât noi, o să studiem şi noi aceste bune exemple, pentru a vedea dacă într-adevăr putem confisca şi maşina celor care se urcă la volan băuţi sau drogaţi”, a afirmat Cazanciuc.

Accidentul de la 2 Mai în carea au murit doi tineri.

Accident 2 Mai. Sursa foto: Antena 3

Șoferul de la 2 mai judecat în baza acestei legi

Tânărul care a provocat un accident mortal, în această vară, în stațiunea 2 Mai, va fi judecat în baza prevederilor din Legea Anastasia. Vlad Pascu a condus autovehiculul sub influența drogurilor, producând un accident în urma căruia au murit doi studenți.

Dacă judecătorii îl vor găsi vinovat, șoferul de 21 de ani va fi condamant la închisoare cu executare. El va intra sub incidența acestui act normativ.

„Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336”, prevede Legea Anastasia.