MAI și SIS vor putea sista accesul la conținutul web cu caracter infracțional

MAI și SIS vor putea sista accesul la conținutul web cu caracter infracționalInfracţiuni pe internet/ Sursa foto: arhiva EvZ

Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) vor putea sista accesul la pagina web cu caracter infracțional. Parlamentul de la Chișinău a votat joi, în lectură a doua, un proiect de lege în acest sens.

Documentul a fost elaborat de MAI. În anul 2020, au fost adoptate modificări legislative care vizează sistarea accesului la conținut infracțional. Acestea însă nu a fost prevăzut expres care autorități au competența de a dispune o astfel de măsură.

Sediul SIS

Sediul SIS/ Sursa foto: wikipedia

De ce a nevoie de o asemenea lege

În analiza de impact a proiectului se specifică că utilizarea paginilor web pentru distribuirea conținutului cu caracter infracțional reprezintă о problemă globală, inclusiv și pentru Republica Moldova.

Lipsa supravegherii acestui sector о face tentantă pentru rețelele infracționale. Astfel, în țară, este înregistrată о creștere semnificativă a exploatării tehnologiei informaționale în scopuri infracționale. Cifra denotă o majorare de la 75 de infracțiuni anuale în 2006 până la 142 în anul 2019.

Datele denotă o continue creștere. În decursul ultimilor ani, escrocii s-au reprofilat activ în sustragerea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare. Prejudiciile înregistrare fiind de milioane de lei.

Cine cade în plasa escrocilor

Amenințările reprezentate de criminalitatea informatică sunt numeroase. Deseori în plasă ajung minorii, femeile sau bătrânii. Aspectele vizează violența sexuală online împotriva copiilor și alte infracțiuni împotriva demnității și integrității persoanelor.

Un alt factor este furtul și utilizarea abuzivă a datelor cu caracter personal care afectează viața privată a persoanelor.

Noile atribuții ale MAI și SIS

Autorii documentului propun ca MAI și SIS să aibă atribuția de a dispune sistarea accesului la conținut web cu caracter infracțional. Este vorba de: promovarea abuzurilor asupra copiilor, pornografiei sau comercializarea produselor interzise.

Pe cât timp va fi sistat accesul la pagina web

Sistarea accesului la pagina web care conține informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor va putea fi dispusă pe un termen de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a acesteia, dar nu mai mult de 90 de zile.

Ordinul de sistare a accesului la pagina web sau eliminarea de la sursă a conținutului online va putea fi contestat în instanța de judecată. Totodată, cadrul legal a fost completat cu criterii privind sistarea accesului la pagina web sau eliminarea de la sursă a conținutului web.

Pagina web cu caracter infracţional

Pagina web cu caracter infracţional, interzisă

MAI va putea dispune conservarea datelor informatice

O altă prevedere a proiectului de lege este atribuirea competenței MAI de a dispune conservarea datelor informatice până la începerea urmării penale. Esența conservării datelor informatice constă în prevenirea dispariției datelor informatice cu valoare probatorie, după alterarea sau ștergerea lor.

Modificările legislative vor intra în vigoare peste trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial. În această perioadă, Guvernul va elabora instrucțiunile privind punerea în aplicare a prevederilor care vizează sistarea accesului la conținut infracțional.

Ne puteți urmări și pe Google News