Mai puțini migranți ilegali în Europa, anul acesta. Trecerile ilegale ale graniţelor UE de către imigranţi au scăzut cu 42% în primele nouă luni ale anului, conform Frontex. Cea mai mare scădere a fost constată pe ruta Balcanilor de Vest şi în Mediterana Centrală.
Intrările de migranți ilegali, în scădere
Trecerile ilegale descoperite la frontierele Uniunii Europene au scăzut cu 42% în primele nouă luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, a anunțat Frontex. Cea mai mare scădere s-a constatat pe ruta Balcanilor de Vest (-79%) și în Mediterana Centrală (-64%).
În schimb s-au dublat (+100%) trecerile provenind din vestul Africiii, iar pe cei aproape 6.000 de kilometri ai graniței terestre estice a Uniunii Europene traversările ilegale aproape că s-au triplat (+192%), potrivit comunicatului Frontex.
Frontex precizează că cifrele se referă la numărul de treceri clandestine descoperite la frontieră și nu la numărul de persoane, întrucât o persoană poate trece frontierele externe ale Uniunii Europene de mai multe ori și prin puncte diferite.
Situația rămâne critică în Mediterana
Cel mai mare număr de treceri de migranți sau refugiați detectate de Frontex a fost în Marea Mediterană şi în Canalul Mânecii către Marea Britanie.
Din ianuarie până în septembrie, au fost înregistrate 47.710 traversări clandestine în centrul Mediteranei prin Italia, 45.610 (+15%) în estul Mediteranei prin Turcia sau Grecia și 11.483 (-1%) în vestul Mediteranei către Spania. În Canalul Mânecii, numărul de traversări detectate a crescut la 47.514 în perioada ianuarie-septembrie (+2% față de primele nouă luni din 2023).
Traversările ilegale detectate dinspre Africa de Vest s-au situat la 30.616.
Câți migranți ilegali intră prin Balcani
Pe ruta Balcanilor de Vest, prin Bulgaria, România, Ungaria sau Croația, Frontex a detectat 16.698 de treceri clandestine. La frontiera terestră estică a Uniunii Europene, cu o lungime de 6.000 km, trecând prin Belarus, Moldova, Ucraina, statele baltice, Polonia, România, Norvegia și Rusia, numărul de treceri detectate în această perioadă a fost de 13.195.
Ţările din care provin cel mai mare număr de migranți la granițele europene sunt Siria, Mali și Ucraina, potrivit Protothema.
(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)