Mai puteți utiliza certificatul verde la intrare în România? S-a decis chiar acum! Ultimă oră
- Simona Suciu
- 1 februarie 2022, 12:48
Autoritățile anunță că în acest moment nu au fost făcute modificări cu privire la valabilitatea certificatul verde la intrarea pe teritoriul național. Mai exact, nu este nevoie de doza booster pentru ca acesta să fie acceptat în România.
Autoritățile au făcut precizări importante privind utilizarea certificatului verde electronic COVID-19 pentru călătoriile în statele membre ale Uniunii Europene, Spatiul Economic European (SEE) și Confederația Elvețiană, Ministerul Sănătății precizează următoarele:
„În acest moment, nu a intervenit nicio modificare în ceea ce privește valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul național. După adoptarea de către Guvernul României a Deciziei (EU) 2021/1073 care vizează specificațiile tehnice de implementare a Regulamentului european 953/2021, România va aplica aceleași reglementări cu celelalte state membre care recunosc certificatul de vaccinare doar după efectuarea dozei booster, dacă de la încheierea schemei de vaccinare completă au trecut mai mult de 270 zile. În ceea ce privește utilizarea certificatului electronic COVID-19 la nivel național, aceasta va fi reglementată prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență“, au anunțat autoritățile.
Impunerea certificatului verde în România nu mai este necesară
Certificatul verde ar fi trebuit impus în România în luna septembrie, pentru a preveni decesele înregistrate pe fondul COVID-19 în lunile octombrie și noiembrie, Autoritățile s-au certat mult pe această temă și nu au ajuns la niciun consens. Nefiind implementat până la această dată însă, documentul nu mai prezintă aceeași importanță.
Provocat să comenteze situația certificatului verde, Alexandru Rafila a precizat că importanța documentului care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea negativă COVID-19 scade în timp.
Semnificația, dacă vreți, a certificatului verde a scăzut în timp, pentru că transmisibilitatea, după cum observați, nu e influențată la fel ca la valul precedent. Ideal era să avem acest certificat în septembrie, încât să prevenim decesele din octombrie și noiembrie.
Acum, și în general, dacă discutăm de certificatul verde, trebuie aplicat rapid înainte de o creștere abruptă a numărului de îmbolnăviri. Din această cauză, cred că adoptarea unui astfel de instrument, când s-a terminat valul, are o semnificație mult mai mică pentru sănătatea publică”, a afirmat Alexandru Rafila în cadrul unei intervenții televizate la B1TV.
Scade interesul pentru vaccinare
Autoritățile au discutat îndelung și situația vaccinării în România care este pe o pantă descendentă. Mai multe greșeli au dus la această situație. â„Eu cred că au fost mai multe greșeli care s-au făcut în timp în ce privește vaccinarea, și declarații care au fost politizate, și asumări care nu au dus la absolut nimic. Din păcate, același trend, înregistrat din noiembrie, de scădere a interesului pentru vaccinare se înregistrează și acum“, a spus Alexandru Rafila.