Medicii vor face mai multe transplanturi anul acesta, deoarece românii acceptă mai uşor să doneze organele rudelor aflate în moarte cerebrală.
Numărul donatorilor de organe creşte simţitor de la un an la altul, spun medicii specializaţ i în domeniu. Dacă în primul trimestru al anului trecut erau numai patru donatori de organe, anul acesta au fost 14, dintre care, în premieră, şi trei copii.
Până la sfârştiul anului, numărul donatorilor va fi mult mai mare faţă de anii trecuţi şi pentru că va intra în vigoare acordul prezumat, apreciază specialiştii. Asta înseamnă că persoanele care nu şi-au exprimat, în scris, din timpul vieţii, o altă dorinţă vor deveni automat donatori de organe, fără să mai fie nevoie de acordul familiei.
38 de transplanturi în trei luni
Creşterea numărului de donatori se explică prin faptul că atitudinea românilor faţă de donarea de organe a devenit mult mai permisivă, dar şi prin dezvoltarea reţelei de spitale unde se poate face prelevare de organe. „Deja suntem pe un trend ascendent, deoarece rata refuzului a scăzut. Oamenii au început să înţeleagă faptul că se pot afla oricând în situaţia de a avea nevoie de un transplant“, este de părere medicul Victor Zota, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.
În anul 2006 am avut 22 de donatori, în 2007, 36, iar în primele trei luni din 2007 sunt deja 14 donatori de organe. Datorită donărilor făcute în acest an, s-au făcut deja 26 de transplanturi de rinichi, 10 de ficat şi două de cord. Dacă în primul trimestru al anului trecut erau numai patru donatori de organe, anul acesta au fost 14. „Majoritatea au fost persoane care au suferit accidente vasculare cerebrale“, a declarat medicul Rosana Turcu, coordonator de programe la Agenţia Naţională pentru Transplant.
Programe de pregătire pentru doctorii din ţară
Medicii spun că pentru a creşte numărul transplanturilor, în România trebuie dezvoltate centre în cele 41 de spitale de urgenţă din ţară. „În Ploieşti, de exemplu, este o secţie de terapie intensivă foarte bine dotată, dar nu am avut niciun donator de la ei anul acesta deoarece oamenii de acolo nu sunt pregătiţi pentru prelevarea de organe“, a exemplificat medicul Victor Zota. Acesta a spus că va începe o serie de programe de pregătire în ţară, astfel încât medicii să poată cunoaşte exact protocoalele de recoltare, precum şi legile privitoare la transplant.
„Acum, există destul de multe piedici din punct de vedere legislativ. Spre exemplu, nu putem recolta organe de la persoanele fără familie, deorece nu are cine să-şi dea acordul pentru ele“, a spus medicul Victor Zota, adăugând că, odată cu introducerea acordului prezumat, se va rezolva şi această problemă. Recent, Ministerul Sănătăţii şi Comisia pentru drepturile omului din Senat şi-au dat avizul pentru aprobarea acordului prezumat. Legea acordului prezumat este valabilă în aproape toate ţările din Europa, mai puţin în Slovenia, Germania şi Marea Britanie.
CELE MAI PERFORMANTE
Spitalele Floreasca şi Bagdasar-Arseni
Cele mai dezvoltate centre pentru recoltarea de organe sunt la Spitalul Floreasca şi Spitalul Bagdasar- Arseni din Capitală, la Iaşi, Cluj, Târgu-Mureş, Timişoara, Alba-Iulia, Bistriţa-Năsăud, Oradea, Craiova şi Braşov. În România, o persoană poate deveni donator de organe numai dacă moare într-un spital în care există posibilitatea de a fi men- ţinută în moarte cerebrală, cel puţin 24 de ore de la declararea acesteia.