Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a explicat motivul pentru care s-a dispus recalcularea anumitor pensii. El a precizat că românii care au acelaşi stagiu de cotizare trebuie să aibă aceeaşi pensie, iar cel care are pensia inferioară trebuie adus la nivelul pensiei superioare.
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, aduce lămuriri cetățenilor români cu privire la maniera în care se va face recalcularea anumitor pensii.
Recalcularea pensiilor, o mișcare benefică
Daniel Baciu a spus că are de gând să rezolve problema unor incongruențe date de stagiul de cotizare, reglementat în funcție de legislația vremii, motiv pentru care există diferențe în rândul pensiilor pe care le primesc cetățenii români.
„Recalcularea urmărește eliminarea inechităților din sistem. Ele nu există pentru că au fost făcute calcule greșite de colegii mei. Sunt dosare de 20-30 de ani când legislația era alta la momentul respectiv. Adică acel număr de puncte se raporta la alt stagiu de cotizare care este în prezent.
Acestea sunt inechitățile pe care noi trebuie să le corectăm, în sensul că aceeași persoană care a ieșit la pensie acum 20 de ani și are același stagiu de cotizare trebuie să aibă aceeași pensie ca unul ca el. În sensul că cel care are pensia inferioară trebuie adus la nivelul pensiei superioare.
Dacă există același număr total de puncte, adică omul a avut același stagiu de cotizare și a avut aceeași remunerație de-a lungul a 20-30 ani, trebuie să aibă aceeași pensie. Adică la aceeași contributivitate, trebuie să avem același cuantum în plată”, a explicat Daniel Baciu la Antena3.ro.
Cu cât vor crește pensiile după recalculare
Întrebat dacă a văzut diferențe mari între pensii, Daniel Baciu a vorbit de câteva sute de lei. El a dat exemplul a doi pensionari, tapițeri de profesie, dintre care unul avea 2.000 de lei, altul avea 2.200. Șeful Casei de Pensii a precizat că, după recalculare, cel cu 2.000 de lei ar putea să primească 2.200 de lei, dacă au același număr de puncte:
„De fapt, asta urmărim indiferent de anul pensionarii, la contributivitate egală trebuie să avem pensii egale. Stagiul de cotizare și numărul de puncte rezultate din acesta reprezintă baza evaluării și recalculării pensiilor. La nivel național, am trecut de 2,3 milioane de dosare evaluate. Noi urmărim în principal două lucruri importante. În primul rând, noi trebuie să introducem aceste dosare într-un format electronic nou, practic trebuie să digitalizăm toate aceste dosare”, a mai spus președintele Casei Naționale de Pensii.