Mai multe țări europene - cu excepţia Ungariei - vânează deja turiștii energetici

Mai multe țări europene - cu excepţia Ungariei - vânează deja turiștii energeticiSursa: Arhiva EVZ

În Ungaria vin destul de mulţi străini pentru câteva săptămâni sau chiar luni prin bursele Erasmus, pentru a participa la cursuri de pregătire pentru piloți, pentru adopţii sau pentru tratamente de infertilitate şi stomatologice, dar oare pot profita unităţile de cazare ungare de pe urma turismului energetic?

Când era vorba de turiştii care fug de iarnă în zonele cu climă caldă, mulţi se gândeau, în primul rând, la scandinavi. Suedezii care călătoresc din Europa în zone cu climă mai caldă, cum ar fi Thailanda, au reprezentat timp de zeci de ani pentru ţările din Asia o categorie foarte numeroasă de turişti şi de încredere. Cel mai mobil grup de turişti, care rezervă cazare pe termen lung, este format din părinți cu copii mici, independenți de anul școlar, precum și pensionari și, desigur, nomazii digitali care nu sunt legați de o prezență fizică la birou, scrie vg.hu.

După ce în timpul pandemiei de coronavirus s-a răspândit pretutindeni în lume sistemul de lucru în home office, mult mai multe persoane pot petrece chiar și luni întregi într-o ţară, lucrând de la distanță, departe de casă. Din cauza creşterii drastice a prețurilor la energie în urma izbucnirii războiului din Ucraina, oamenii nu mai sunt motivați doar de vremea plăcută și de prețurile mai mici la alimente, ci și de posibilitatea de a face economii uriaşe la încălzirea şi iluminatul locuinţelor. Şi pentru aceasta nu este nevoie să călătorească pe un alt continent, astfel că este de aşteptat ca diferența dintre tarifele și caracteristicile climatice ale diferitelor țări să demareze, conform aşteptărilor, turismul energetic.

Informaţia, potrivit căreia Muntenegru se pregătește să-i atragă pe așa-numiţii turiști energetici cu o ofertă specială, a stârnit în zilele trecute un viu interes în presa de turism din Ungaria. Concret, este vorba de cetăţenii Uniunii Europene - în primul rând din Europa Centrală şi de Vest - care planifică să îşi petreacă sezonul de iarnă în ţări în care energia nu este atât de scumpă ca în ţările lor de origine. Destinația principală a turiștilor energetici este Insulele Canare, dar numărul persoanelor care călătoresc cu intenția de a reduce cheltuielile cu utilitățile, respectiv a celor care rezervă cazare pentru o perioadă mai lungă de timp a crescut și în Turcia.

Nici Croaţia nu rămâne pe din afară din această afacere,  potrivit știrilor de acolo, o agenție de turism va aduce, de exemplu, aproape 60.000 de turişti germani la Dubrovnik. După toate acestea, Muntenegru nu lasă sezonul de iarnă la voia întâmplării, specialiştii încearcă să le atragă atenţia turiştilor energetici, printr-o campanie, asupra oportunităţilor de acolo, în special asupra faptului că pot petrece mai mult timp în Muntenegru cu banii pe care i-ar cheltui pe mâncare și încălzirea locuinţelor. În rândul turiștilor energetici, cele mai importante piețe potențiale sunt considerate cele britanice şi germane, însă organizatorii campaniei consideră că merită să acorde atenţie fiecărei ţări din Europa Centrală şi de Vest.

Turiştii nu vin în Ungaria din aceste considerente

În Ungaria, apariția turiștilor energetici nu este încă sesizabilă. Cei care rezervă cazare pentru câteva săptămâni vin de obicei cu un scop concret, paleta de destinație fiind extrem de colorată, a declarat pentru ziarul "Világgazdaság" preşedintele Asociaţiei Ungare de Închirieri de Apartamente, Balázs Schumicky.

Managerii care călătoresc în interes de serviciu reprezintă o caregorie stabilă de turişti pentru piaţa Airbnb, ca şi cei care vin pentru tratamente de infertilitate şi stomatologice, pentru adopţie sau pentru a paricipa la cursuri de piloţi, care închiriază, de asemenea, apartamente pentru mai multe săptămâni. Cererea de apartamente este mare şi în cazul bursierilor Erasmus. Între timp, potrivit unor opinii, persoanele care locuiesc în apartamente care nu beneficiază de reduceri la costurile cu utilităţile, pot deveni chiar potenţialii solicitanţi de subînchiriere.

Această prognoză se bazează pe faptul că închirierea unui apartament poate fi mai ieftină decât încălzirea unei locuinţe la prețurile pieței. Însă, deocamdată nimeni nu a depășit nivelul speculațiilor și datorită lunii octombrie blânde este puțin probabil să o facă pentru un timp. Cert este că pe piața de închiriere pe termen lung, care este semnificativ mai ieftină în comparaţie cu apartamentele Airbnb, un chiriaș care doreşte să închirieze în sezonul de iarnă o locuinţă pentru una, două sau trei luni nu reprezintă o alternativă atractivă pentru proprietari. În această categorie, perioada estimată de închiriere este de obicei de cel puțin un an. În Ungaria, la nivel de stat încă nu s-a pus problema ca turismul energetic să fie un subiect de campanie. (Rador)