MAI caută șefi la serviciile secrete. Concurs pentru funcțiile de director DGA și DIPI

MAI caută șefi la serviciile secrete. Concurs pentru funcțiile de director DGA și DIPI

Funcțiile de conducere pentru două dintre cele mai importante structuri de informații din cadrul MinisteruluI Afacerilor Interne au fost scoase la concurs în luna ianuarie.

Ministerul Afacerilor Interne, condus de Marcel Vela, caută șefi pentru două servicii extrem de importante din structura instituției. Astfel au fost scoase la concurs postul de director general pentru Direcția de Informații și Protecție Internă (DIPI) și pe cel de șef al Direcției Generale Anticorupție. Aceasta (DGA) din urmă a rămas fără conducere după ce chestorul Cătălin Ioniță a fost demis la sfârșitul lunii august.

Fost șef al DGA, Cătălin Ioniță, s-a retras de la șefia structurii după ce a rămas fără avizul ORNISS care îi permitea aceesul la informații secrete. Ioniță a fost urmărit penal de DNA pentru trafic de influență și fals în declarații, fapte care ar fi fost comise în perioada în care ocupa poziția de șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliției Sectorului 1. Dosarul a fost clasat, iar el a scăpat de acuzații.

Pe de altă parte, ultimul șef al DIPI care și-a obținut funcția în urma unui concurs a fost chestorul Gelu Olteanu, în urmă cu un an a fost implicat în dosarul Dosarul „Ayahuasca”. DIICOT a anunţat, în data de 5 martie, trimiterea în judecată a lui Gelu Oltean, alături de alte două persoane într-un dosar de trafic de droguri de mare risc.

Ne puteți urmări și pe Google News

După plecarea lui Oltean din instituție, Direcția de Informații a MAI a fost militarizată și a pierdut o parte dintre atribuții, între care și culegerea de informații despre grupările infracționale. Mai mult, poziția a fost transformată în funcție politică – de secretar de stat – și a fost atribuită pe criterii de natură politică, iar nu în urma unui concurs.

Postul a fost scos la concurs după ce s-a revenit la legea inițială de organizare a DIPI, iar examenul a fost programat pentru luna ianuarie, în data de 19. Tot în luna ianuarie a fost programat și concursul pentru funcția de șef al DGA.

Cine se poate înscrie la concurs

Conform regulilor, examinarea candidaților va consta într-o evaluare a dosarului de concurs și într-un interviu la care participanții vor trebui să prezinte și un proiect de management și să demonstreze că au cunoștințele și abilitățile necesare conducerii unei structuri de informați secrete, conform gandul.ro.

Candidații trebuie să îndeplinească și o serie de condiționalități legate de cariera lor profesională, menite să le permită să-și exercite funcția pentru care optează.

Între altele, candidații trebuie să fi lucrat cel puțin zece ani în structurile MAI, să aibă minim șapte ani vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcției, alți 4 ani vechime în funcții de conducere în unități ale MAI și, nu în ultimul rând, să fi obținut calificativul foarte bine la evaluările din ultimii doi ani. Totodată, candidații trebuie să dețină aviz pentru lucrul cu cifrul de stat și să dețină sau să obțină  certificat de acces la informații clasificate secrete de stat, nivel Strict Secret de Importanță Deosebită.