Pielea arată mult mai tânără la cei care consumă multe vegetale
Persoanele care mănâncă multe fructe şi legume ar putea avea parte de un beneficiu total neaşteptat: în doar şase săptămâni de consum intens pielea devine mai sănătoasă şi arată mult mai bine, făcându-i să fie mult mai atrăgători.
Cercetătorii scoţieni de la Universitatea St. Andrews sugerează că înroşirea sau îngălbenirea pielii are legătură directă cu consumul de fructe şi legume.
Alimentele bogate în antioxidanţi par a afecta pigmentul şi tonusul pielii, dând o nuanţă mai albă. Pigmentul pielii se schimbă de la morcovi, dovlecei, caise
Studiul a fost publicat de oamenii de ştiinţă în revista PLoS ONE, după analizarea datelor a 35 de studenţi scoţieni. Vârsta medie e studenţilor a fost de 21 de ani.
Participanţii la studiu au completat chestionare despre alimentaţia lor, în cadrul a trei sesiuni ale studiului desfăşurat pe o perioadă de şase săptămâni.
Studenţii mâncau, în medie, 3,5 porţii de fructe şi legume pe zi. Cercetătorii au mai măsurat, de asemenea, nuanţa pielii din şapte locuri ale corpului, inclusiv obraji, frunte şi umeri.
La mijlocul cercetării, studenţilor le-au fost introduse în alimentaţie mai multe fructe şi legume.
În câteva săptămâni, oamenii de ştiinţă au observat o îmbunătăţire a pigmentului, pielea devenind mai colorată.
Specialiştii sugerează că ar fi vorba despre carotenoizi, cei care fac pigmentul pielii să capete nuanţe mai puternice de roşu, galben, portocaliu, în funcţie de legumele consumate.
Alimente precum morcovii, carofii dulci, dovleacul sau caisele sunt bogate în beta-caroten, la fel ca şi unele legume care au culoarea verde închis, de exemplu spanacul sau varza.
Un alt carotenoid mai este licopenul, care se găseşte în roşii sau grapefruit.
Pielea arată mai sănătoasă şi este mai atrăgătoare în doar câteva zile după ce este introdusă în alimentaţie o singură porţie de fructe şi legume în plus faţă de meniul normal de până atunci. Citiți și:
- 7 alimente-medicament pentru o digestie mai bună şi vindecarea balonării
- VITAMINELE pot fi DĂUNĂTOARE. Află ce vitamină poate "mânca" din masa osoasă
- Congelat, mai bun decât proaspăt!
- Cinci pași pentru alungarea asteniei de primăvară