Investiție de un miliard de dolari în România. Concurență cu China

Investiție de un miliard de dolari în România. Concurență cu China Sursă foto: Pixabay

Pentru prima oară în zece ani, se va deschide o nouă exploatare de magneziu în Europa, chiar în România. Astfel,  autoritățile de la București au acordat  licența companiei „Verde Magnesium”, co comapanie  care aparține fondului de investiții american Amerocap.

Investiție de un miliard de dolari în România. Concurență cu China

china economie

Sursa foto Dreamstime

Conform Financial Times, investiția se ridică la un  miliard de dolari. Exploatarea de magneziu se va realiza într-o mină dezafectată de magneziu de lângă Oradea. Se vor construi  instalații de procesare alimentate cu energie regenerabilă și reciclând și aluminiu.

La acest moment, exploatarea  de magneziu este dominată de piașa chineză.  Conform sursei citate, Uniunea Europeană importă peste 90% din magneziul necesar din China. Magneziul este  crucial  pentru producția de aliaje ușoare de aluminiu, folosite la vehicule și ambalaje.

Unii analiști economici estimează că  valoarearesurselor minerale europene neexploatate aflate la o adâncime de 500-1.000 de metri este de aproximativ 100 de miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când va începe producția de magneziu în România

minerale

Sursă foto: Pixabay

Compania „Verde magnesium” intenționează să înceapă producția până la sfârșitul anului 2027 și să ajungă la 90.000 de tone pe an, jumătate din oferta UE și 9% din producția glob, notează Financial Times.

Datele cursdeguvernare.ro, compania  Verde Magnesium SRL a avut, în perioada 2022-2023, ucifre de afaceri de 2,1 și 4,3 milioane de lei , cu beneficiar 100% compania VERDE MAGNESIUM LLC. Concesiunea va fi susținută financiar de compania americană de capital privat Amerocap.

Uniunea Europeană și-a propus ținte clare în temeiul Legii materiilor prime critice. Mai exact,  oficiali europeni vor să se  să exploateze 10% din consumul de minerale critice al UE, să  seproceseze 40% din el și să recicleze 15% din el până în 2030.

Cât de fezabilă ar fi exploatarea de magneziu

Bernd Martens, președintele Verde Magnesium și fost director Audi, a menționat, pentru Financial Times, că mina și uzina din România vor ajuta Bruxelles-ul să-și îndeplinească obiectivul de a avea o mai mare independență pentru metalele vitale necesare tranziției ecologice(n.r dependența față de China, stat apropiat de Rusia, conform oficialilor europeni)

„Sectorul industrial european are o nevoie acută de o aprovizionare fiabilă cu metale critice și strategice, în special cele cu o amprentă de carbon mai mică decât importurile actuale, care pot sprijini tranziția Europei către o economie neutră din carbon”, a spus Martens.