Magistratul cu spirit de negustor condamnat la ÎNCHISOARE. Vara pe LITORAL la cazare iar iarna în pieţe cu BRAZI de Crăciun
- Mihai Şoica
- 12 decembrie 2014, 09:28
Prim procurorul Nicolae Ţifrea (foto), fostul şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Topliţa nu este un om obişnuit. Şi-a construit la Costineşti o pensiune cu 47 de camere, la care i-a pus să muncească pe cei care îi cerceta. În acest timp el fugea după turişti cu cheile în mână şi cu un carton pe care scria cazare în cealaltă. Iarna, procurorul Ţifrea o lua de la capăt. De data asta începea negoţul cu brazi de Crăciun. După ce a fost trimis în judecată, prim procurorul Ţifrea s-a pensionat.
Fostul prim procuror de la Parchetul Toplița, Nicolae Țifrea a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție, după un proces, care a durat mai bine de doi ani, la o pedeapsă de un an și opt luni de închisoare, după ce a fost trimis în judecată de către DNA, pentru diferite faptede corupție. În timp ce era prim procuror, Nicolae Țifrea a dovedit ce spirit de om de afaceri avea.
Ceea ce se întâmplă în justiţia din micile oraşe a depăşit de mult orice limită. Prim procurorul Ţifrea se ocupa vara de pensiunea lui de pe litoral iar iarna mergea, personal, cu brazi de Crăciun, la vânzare în pieţele din judeţul Mureş.
Cum se termina luna iunie şi începea vacanţa judecătorească, Nicolae Ţifrea se muta la Costineşti, unde are o pensiune cu 47 de camere. Localnicii ştiu că "Vila Ana" este a lui Nicolae Ţifrea şi se feresc să pună ântrebări mai ales că ştiau că acesta este procuror. Magistratul este nelipsit din gara Costineşti, unde aşteaptă cât e ziue de lungă să vină turiştii. Din grupul de localnici, care aşteaptă cuminţi, cu cheile în mână, şi întreabă pe oricine "cazare, cazare", nu lipseşte nici Nicolae Ţifrea.
Dosarul penal deschis pe numele magistratului pentru luare de mită şi derularea de activităţi de comerţ, abundă cu informaţii care mai de care mai picante.
Procuror cu apucături de stăpân
La Vila Ana, cei care se ocupau cu întreţinerea erau persoane din Topliţa, certate cu legea, şi cărora în schimbul unor săptămâni de corvoada la vila de pe litoral sau în gospodăria proprie, prim procurorul le dădea soluţii de scoatere de sub urmărirea penală. Unul dintre aceştia este Anton Butucaru care a recunoscut că a lucrat pe litoral, la Vila Ana, unde a reparat instalaţiile sanitare de la camerele situate la etajele unu şi doi. Un alt personaj care a fost cercetat de magistrat, pentru distrugere şi lovire este Nagy Ludovic. A scăpat uşor pentru că a acceptat să muncească pe litoral, la vila procurorului, dar şi la ferma lui Ţifrea din Topliţa. "Am muncit şi acasă la domnul prim procuror, la munca câmpului, cosit, adunat fân sau scos cartofi. Am fost şi pe litoral, la vila sa. Anual am fost la muncă pe litoral câte o săptămână, două. În total am fost de vreo şase-şapte ori", spune bărbatul, care recunoaşte că doar pentru că a acceptat să muncească pentru magistrat, a scăpat de închisoare.
Nagy a refuzat să mai meargă să muncească la Vila Ana, pentru că Nicolae Ţifrea nu plătea şi pe lîngă asta, îi mai şi vorbea urât. "Era rău platnic. Ştiam că nu plăteşte aproape deloc, dar m-am gândit că dacă accept propunerea lui se va da o soluţie favorabilă în dosar. pe lîngă asta ne vorbea urât, nu ne lăsa în pauze şi au fost situaţii când ne înjura". La vila procurorului Ţifrea era de muncă nu glumă, că doar cele 47 de camere trebuiau puse la punct înainte de începerea sezonului estival. Nagy a povestit că a reparat geamuri şi a mutat mobilă.
Vila Ana, o pensiune cu 47 de camere
Telefonul mobil al magistratului apărea şi pe pagina de internet prin care serviciile de cazare de la Vila Ana erau promovate intens. Distracţia mare a venit atunci când prim procurorul a fost interceptat în momentul în care vorbea la telefon despre preţurile la cazare dar şi despre condiţiile pe care pensiunea "Vila Ana" le oferea turiştilor.
Unul dintre aceştia este Marton Ignacz din Topliţa care a mers la mare cu familia şi care a avut plăcerea de a se întâlni cu Ţifrea pe personul gării din Costineşti, în timp ce aborda turiştii şi le oferea condiţii de cazare excelentă. "După ce am coborât din tren am fost abordaţi de mai multe persoane care aveau cheile în mână şi ofereau spaţii de cazare. La un moment dat, a apărut o persoană mai în vârstă şi ne-a întrebat de unde suntem. I-am răspuns că din Harghita, moment în care ne-a spus că sunteţi de-ai mei din Harghita şi că ne cazează la un preţ mai mic, 70 de lei camera". Marton Ignacz l-a recunoscut la audierile de la DNA pe Nicolae Ţifrea, în pozele prezentate de procurorii DNA, ca fiind persoana care l-a abordat în gara Costineşti.
Cu brazi de iarnă de vânzare
Dacă vara era pe litoral, iarna, Nicolae Ţifrea colinda pieţele din localităţile din judeţul Mureş, unde mergea cu brazi de Crăciun de vânzare. După proverbul "nicio zi, fără rost", prim procurorul vindea brazi pe care fratele lui, Vasile Ţifrea îi tăia din pădurile care îi aparţineau. Magistratul a fost prins de două ori în timp ce vindea brazi de Crăciun. În una dintre ocazii a fost dus la sediul Poliţiei Reghin pentru a da explicaţii. De fiecare dată a scpăat uşor după ce a fluturat legitimaţia de procuror. "Ai fost vreodată cercetat de un procuror?", era replica care funcţiona de fiecare dată în faţa inspectorilor de la Direcţia Silvică Braşov şi a poliţiştilor.
Omul de bază a procurorului Ţifrea era un anume Gheorghe Rugină care transporta brazii cu un camion. Bărbatul a recunoscut că a vîndut, cot la cot, cu magistratul brazii de Crăciun. "La solicitarea procurorului Ţifrea, de la locuinţa sa am încărcat o cantitate mare de pomi de iarnă după care ne-am deplasat la Sângeorgiul de Mureş. Am vândut atât eu cât şi dl. prim procuror", susţine Rugină. O altă localitate unde procurorul Ţifrea a fost prins în timp ce vindea brazi fără marcajele legale este Reghin. Când a fost întrebat unde sunt marcajele, Ţifrea le-a scos din buzunar.
La Sângeorgiul de Mureş, a fost prins de către inspectorii de la Direcţia Silvică Braşov dar procurorul Ţifrea s-a scos fluturând legitimaţia de procurorur. Inspectorul silvic Bogdan Lăpuşan îşi aduce aminte de scenă ca de coşmar pe care a trăit-o. Coşmar de două ori. Unu pentru că odată ân viaţă un prim procuror în timp ce vindea brazi de crăciun alături de alţi comercianţi mai negri sau mai albi, iar a doua oară pentru că s-ar fi putut trezi ca învinuit pentru luare de mită. "A sosit domnul Ţifrea care ne-a fluturat o legitimaţie afirmând pe un ton ridicat că este prim procurorul Ţifrea Nicolae şi l-am auzit cum îl învăţa pe Rugină, ca în situaţia în care vor fi probleme să afirme că eu i-am cerut bani. Auzind asta i-am spus lui Ţifrea să îi fie ruşine că îl învaţă aşa la care el a replicat: Bă ai fost vreodată cercetat de un procuror?".
"Recunosc că am vândut brazi"
Ţifrea se apără şi spune că ştia că Nagy Ludovic era un personaj rău famat dar că l-a folosit pentru că era harnic. "L-am luat pe Nagy Ludovic, la Costineşti deoarece era omul care se pricepea şi la cosit, la aşezat mobilă sau la ce aveam nevoie. Nagy este cunoscut ca fiind o persoană agresivă dar este un bun muncitor".
Din procuror, în postura de vânzător de brazi, nu este ceva rău în opinia magistratului. Ţifrea recunoaşte că a vîndut brazi şi ca a fost dus şi la Poliţia Reghin pentru ad a explicaţii dar spune că a făcut asta pentru că avea de recuperat de la fratele său o datorie de 1.350 lei.