Magistraţii nu-şi mai pot decide singuri sporurile

Magistraţii nu-şi mai pot decide singuri sporurile

Instanţa Supremă nu mai poate acorda sporuri magistraţilor în procesele intentate de aceştia statului.

Asta după ce, ieri, Curtea Constituţională (CC) a admis sesizarea preşedintelui Traian Băses cu privind conflictul juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească, pe de o parte, şi parlament şi guvern, pe de altă parte. Concret, magistraţii constituţionalişti au fost de acord cu reclamaţiile şefului statului, care susţinea că instanţele şi-au depăşit atribuţiile acordând judecătorilor o serie de sporuri, deşi aces tea fuseseră abrogate prin modificări legislative.

„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu poate să instituie, să modifice sau să abroge norme juridice cu putere de lege ori să efectueze controlul de constituţionalitate al acestora”, motivează Curtea Constituţională decizia luată cu unanimitate de voturi. Cât priveşte efectele acestei decizii, ele se vor produce doar pe viitor, fără a afecta drepturile obţinute deja în instanţe.

„Deciziile CC nu se aplică decât pentru viitor. Noi am judecat nişte principii, nu suntem instanţă de casare”, a precizat Augustin Zegrean, judecător al Curţii. Decizia de ieri a CC a fost calificată de preşedintele Curţii Supreme, Nicolae Popa, drept „un amestec din afara structurii judecătoreşti”.

„Suntem a doua oară chemaţi la CC pentru un pretins conflict juridic de natură constituţională. Deşi Curtea nu face parte din puterea judecătorească, este chemată să se pronunţe asupra unor hotărâri rămase definitive. Acest lucru nu poate să însemne decât un amestec din afara structurii jude că toreşti”, a declarat Popa.

Ne puteți urmări și pe Google News