Magistrații din dosarul lui Omar Hayssam, audiați la DNA

Magistrații din dosarul lui Omar Hayssam, audiați la DNA

Fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu şi fosta judecătoare Sofica Dumitraşcu au fost chemaţi, marţi, la DNA, pentru a fi audiaţi în dosarul în care medicul Mohamad Yassin este cercetat pentru fapte de corupţie comise în legătură cu Omar Hayssam.

Foştii magistraţi, actual avocaţi, au ajuns la sediul DNA în jurul orei 10.15.

Nastasiu şi Dumitraşcu au fost chemaţi de procurori pentru a da explicaţii în dosarul în care medicul Mohamad Yassin a fost arestat preventiv, fiind cercetat pentru că ar fi cerut aproximativ două milioane de euro pentru a interveni în obţinerea unei decizii de anulare a pedepsei cu închisoarea a lui Omar Hayssam, potrivit mediafax.ro. Fostul procuror şi fostul judecător au intrat în atenţia opiniei publice după ce Nastasiu a cerut instanţei, în 2006, eliberarea lui Omar Hayssam, motivând faptul că sirianul este grav bolnav. Solicitarea a fost admisă de Sofica Dumitraşcu, care era judecător la acel moment, motiv pentru care Hayssam a fost pus în libertate, iar în scurt timp a fugit din ţară.

În acelaşi dosar, anchetatorii l-au audiat, luni, şi pe Ovidiu Ohanesian, care a afirmat că procurorii DNA au vrut să afle care sunt cercurile relaţionale ale doctorului Mohamad Yassin. Ovidiu Ohanesian, unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak, a fost chemat, luni, la DNA în calitate de martor, pentru a da o declaraţie în cazul medicului sirian Mohamad Yassin. El a adăugat că prezentul dosar este unul "fabricat", motivul fiind acela de a se crea pârghii pentru redeschiderea dosarului armelor în care, susţine el, ar fi implicaţi membri ai familiei fostului preşedinte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnalistul a mai arătat că Omar Hayssam a primit o condamnare mult prea mică raportat la faptele pe care le-a săvârşit şi că, în realitate, acesta a comis mult mai multe fapte decât au cercetat până în prezent anchetatorii. Mohamad Yassin a fost arestat, în 4 aprilie, fiind acuzat de trafic de influenţă, după ce ar fi cerut aproximativ două milioane de euro pentru a interveni în obţinerea unei decizii de anulare a pedepsei cu închisoarea a lui Omar Hayssam. Alături de el a fost arestat şi Tahli Fadel, acuzat de complicitate.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2014 - martie 2015, Mohamad Yassin, direct şi prin intermediul lui Tahli Fadel, a cerut de la două persoane, denunţătoare în cauză, suma de aproximativ două milioane de euro, spunând că ar putea influenţa organe judiciare, în vederea desfiinţării, pe cale extraordinară, a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare, astfel încât persoana condamnată să fie pusă în libertate. Persoana condamnată este unul dintre denunţătorii din acest dosar.

Conform unor surse judiciare, Omar Hayssam i-ar fi denunţat pe Mohamad Yassin şi Tahli Fadel.Numele lui Tahli Fadel a apărut şi în dosarul Foresta Nehoiu, în care Omar Hayssam a primit o pedeapsă definitivă.

Omar Hayssam execută 23 de ani şi patru luni de închisoare, în urma contopirii pedepselor primite în dosarele "Volvo", "Foresta Nehoiu" şi cel al răpirii celor trei jurnalişti, potrivit unei decizi luate în 27 martie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Omar Hayssam execută pedepsele din iulie 2013, când a fost adus în ţară, după şapte ani de la fuga sa din România.