"Magazinele de vise", interzise în Iaşi şi în Galaţi
- Adam Popescu
- 18 noiembrie 2010, 16:24
Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a dispus, joi, interzicerea comercializării produselor etnobotanice pe raza municipiului. La Galaţi se doreşte scoaterea "magazinelor de vise" în afara oraşului.
În Iaşi, măsura se va aplica până când Consiliulul Local va aproba un regulament de autorizare şi funcţionare a societăţilor care comercializează astfel de substanţe, potrivit edilului.
Dispoziţia prevede interzicerea oricărui produs care poate avea efecte similare cu cele ale plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante sau psihotrope. "Aceste măsuri sunt valabile temporar până la crearea unui regulament. Legislaţia actuală privind acest tip de produse este incompletă şi incoerentă. Se dau prea multe prerogative unor instituţii care nu mişcă în acest sens", a declarat Nichita. În dispoziţia primarului se precizează că inclusiv publicitatea la produsele etnobotanice este interzisă pe teritoriul oraşului Iaşi.
Controale în tot oraşul
Potrivit reprezentanţiilor primăriei Iaşi, în paralel cu controalele care vor fi efectuate de echipe mixte la punctele de lucru unde se vând astfel de produse, se va încerca pe cale juridică suspendarea activităţii societăţiilor care au ca obiect de activitate comercializarea acestui tip de produse. În Iaşi există înregistrate opt puncte de desfacere a produselor etnobotanice, însă, la controale anterioare, poliţiştii au identificat cel puţin 15 astfel de magazine.
"Magazinele de vise", în afara oraşului Galaţi
Şi la Galaţi, Consiliul Local pregăteşte un proiect de hotărâre prin care magazinele cu etnobotanice să fie scoase în afara oraşului.
Proiectul prevede ca niciun astfel de magazin să nu se afle la mai puţin de un kilometru distanţă de instituţii de învăţământ şi de instituţii de stat. Astfel, sunt puţine locuri care ar mai permite acestor comercianţi să fie în legalitate.
Ieri, şi autorităţile din Capitală au anunţat că nu vor mai permite magazinelor cu etnobotanice să vândă aceste produse în apropierea şcolilor şi a unor instituţii de stat, ori în cele în care se desfăşoară activităţi culturale şi sportive.