MAE dă asigurări că a pregătit mai bine alegerile din străinătate
- Simona Stupar
- 6 decembrie 2016, 00:00
Pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează un număr record de secții de vot în străinătate (417), cu 123 mai multe decât la prezidențialele din 2014
La propunerea MAE s-a adoptat Or donanța de Ur gență nr 47/2016, care permite ministerului să organizeze secții de vot în plus față de cele pe care le organiza în misiunile diplomatice, oficiile consulare, Institutele Culturale Române și în plus față de cele pe care le solicitau cetățenii români. Era nevoie de minimum 100 de cetățeni români care să solicite crearea unei secții de vot în propria localitate. În acest fel s-au aprobat 7 secții de vot: patru în Republica Moldova, două în Spania și una în Marea Britanie.
Pregătiri pentru ziua Z
Purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuț Vâlcu, a declarat pentru Evenimentul zilei că etapa pregătirii scrutinului în diaspora este în plină desfășurare: MAE a trimis în străinătate materialele pentru desfășurarea votului – buletine de vot, ștampile, autocolante. Unele misiuni au și confirmat deja că au primit materialele necesare.
De asemenea, sunt pregătiți experții, cei care vor utiliza tabletele puse la dispoziție de Serviciul de Transmisiuni Speciale (STS), la fel ca la alegerile locale, pentru verificarea CNP-urilor și evitarea votului multiplu, un sistem care și-a dovedit deja eficiența. Cei care se află la mare distanță de România, de pildă peste Ocean, au fost instruiți prin videoconferință, iar pentru cei din Europa, în special în țările cu comunități mari de români, echipe ale MAE, AEP și STS s-au deplasat la fața locului.
Cele mai multe secții de votare sunt în Italia – 73, Spania – 53, Republica Moldova – 35, Germania – 15 .
Registrul Electoral
8.889 de români s-au înscris pentru votul prin corespondență, alți 4.197 au solicitat crearea unei secții de vot în localitatea de domiciliu sau reședință în străinătate. Cei care au solicitat crearea unor secții suplimentare de vot, dar nu li s-a aprobat (pentru că nu au fost minimum 100 de cereri) trebuie să voteze la cea mai apropiată secție de votm, nu mai pot opta pentru votul prin corespondență.
Termenul limită pentru înscrierea în Registrul Electoral a fost 14 septembrie. Autoritatea Electorală Permanentă a trimis, prin intermediul Poștei Române, documentația necesară pentru ca românii care au optat pentru votul prin corespondență să poată să-și exercite dreptul la vot. Ei trebuia să primească documentația până în 21 noiembrie, iar cei care nu au primit trebuia să anunțe AEP, pentru a li se permite să voteze la o secție, să li se schimbe opțiunea în sistem.
După primirea documentelor, românii din diaspora trebuie să le trimită cât mai repede prin poștă, astfel încât să ajungă la Biroul Electoral pentru votul prin corespondență până în 8 decembrie ora 24.00, ora României. Au în plicurile primite toate instrucțiunile necesare privind procedura ce trebuie urmată, pentru a se asigura că respectivul plic (preplătit și autoadresat) ajunge la destinație.
În total, s-au trimis în străinătate 1.993.930 de buletine de vot, jumătate pentru alegerea Senatului și jumătate pentru Camera Deputaților.
Date tehnice
Pe lângă un număr mai mare de secții de votare, a crescut, prin lege, numărul membrilor comisiilor electorale, de la 7 la 9 și, fiind mai multe ștampile, va crește fluxul de votanți pe parcursul zilei. Programul de vot este între orele 7.00-21.00 și toți cei aflați în incinta secției de vot la ora închiderii secției, vor putea vota. MAE recomandă ca alegătorii să ia în calcul întreaga zi, pentru a se evita agflomerația pe ultima sută de metri. Sunt necesare documente valabile, care dovedesc reședința sau domiciliul în străinătate.
Votul prin corespondență, o premieră
Unii români din străinătate și-au exprimat unele nemulțumiri legate de votul prin corespondență: ar fi dorit vot electronic, nu sunt siguri că este păstrată confidențialitatea votului sau se tem că datele personale vor fi folosite de ANAF în detrimentul lor. Purtătorul de cuvânt al MAE, Ionuț Vâlcu, spune, însă, că românii n-au de ce să se teamă: confidențialitatea votului este pe deplin asigurată, existând instrucțiuni foarte clare, în acest sens, în lege.
Ionuț Vâlcu, purtătorul de cuvânt al MAE
Date personale în plic
Există un certificat de alegător în plic, completat cu datele personale, dar acesta este pus separat, în momentul numărării voturilor. Plicul preplătit, cu votul, se pune în urnă, iar certificatul de alegător se pune deoparte. Urna cu voturi se deschide în ziua alegerilor. Voturile se primesc până în 8 decembrie, dar numărătoarea se face duminică.
Conform legii, Registrul Electoral este gestionat doar de Autoritatea Electorală Permanentă și numai în scopul alegerilor.
Vot în diaspora
Cetățenii români cu domiciliul în străinătate nu pot vota în România, trebuie să voteze în circumscripția pentru românii din diaspora. Ei pot vota, însă, într-o altă țară - de pildă, un rezident în Spania, poate vota în Franța sau Italia, pentru că este vorba despre aceeași circumscripție electorală. În schimb, un român cu domiciliul în România nu poate vota în străinătate.