MAE bulgar își sfătuiește cetățenii să nu călătorească la Pirot în următoarele zile

Bulgaria / Sursa: Arhiva EVZ

Cetăţenii bulgari sunt sfătuiţi să evite să viziteze Pirot în următoarele zile, până când se va clarifica situaţia cu trenul cu amoniac care a deraiat în apropierea oraşului.

Din cauza accidentului, primarul de la Pirot, Vladan Vasic, a declarat stare de urgență, din cauza concentrației mari de amoniac din atmosferă. Locuitorii din zonă sunt sfătuiți să rămână în case, iar școlile vor fi închise. Urmează să se decidă dacă măsura va fi prelungită.

În incident, o persoană a murit și aproximativ 50 au fost internate, inclusiv cinci bulgari care au fost examinați și eliberați. Ministerul Mediului și Apelor a anunțat că o stație mobilă de control al calității aerului este amplasată temporar în zona de trecere a frontierei Kalotina. Nu există nicio amenințare ca apa contaminată să ajungă în Bulgaria, deoarece râul Nisava curge în direcția Serbiei. În caz de nevoie de asistență, cetățenii bulgari pot suna la telefonul de serviciu al Direcției Generale de la Nis 00381668408062.

Deocamdată, autostrada spre Nis rămâne închisă. Drumul de clasa întâi în acest sens rămâne și el închis. Circulația autoturismelor este permisă pe un drum ocolitor prin Bela Palanka. Camioanele se adună într-un singur loc și trec la intervale de timp cu convoaie de poliție - a explicat pentru BNR consulul Bulgariei la Niș, Dimităr Țanev.

„Trenul transporta mărfuri bulgărești, dar Bulgaria nu poate fi trasă la răspundere pentru ceea ce s-a întâmplat, deoarece la momentul deraierii, trenul era operat de Căile Ferate de Stat Sârbe”, a declarat pentru BNT ministrul adjunct al transporturilor de la Sofia, Krasimir Papukchiiski, potrivit dnevnik.bg/

Compoziția trenului are marfă bulgărească și a fost încărcată pe teritoriul Bulgariei. Toate cele 20 de vagoane sunt franceze și germane, fiind închiriate, transportate de un operator privat bulgar la granița cu Serbia, unde trenul a fost predat operatorului feroviar de stat sârb. Personalul este de la operatorul sârb, a mai precizat ministrul adjunct.

Articol de Gheorghi Paunovski

(Traducerea Rador)