Macron va vizita Germania în iulie, pe fondul tensiunilor cu Scholz. Ce planuri comune au

Macron va vizita Germania în iulie, pe fondul tensiunilor cu Scholz. Ce planuri comune au Emmanuel Macron / Sursa Foto: Twitter/X

Cele două mari economii ale UE vor încerca să repare relațiile după conflictele avute din cauza Chinei, a energiei nucleare și a finanțelor. Președintele francez Emmanuel Macron intenționează să viziteze Germania la începutul lunii iulie, pe fondul dezacordurilor franco-germane cu privire la domenii cheie de politică precum finanțele, energia și modul de gestionare a Chinei.

Macron este de așteptat să sosească în Germania pe 2 iulie și să rămână până pe 4 iulie, punctul culminant al vizitei fiind o Recepția la Palatul Bellevue din Berlin găzduit de președintele german Frank-Walter Steinmeier pe 3 iulie, potrivit unor surse implicate în organizatea vizitei.

Președintele francez se va întâlni și cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre politica europeană și internațională. Vizita de stat planificată vine într-un moment delicat. Relațiile dintre Germania și Franța s-au confruntat cu o criză gravă în toamna anului trecut, când Macron a amânat o ședință a Cabinetului franco-german și l-a evitat pe Scholz, anulând o conferință de presă planificată în timpul vizitei liderului german la Palatul Elysée.

În sfârșit, ședința comună a Cabinetului a avut loc în ianuarie. În timp ce cei doi lideri au găsit un teren comun cu necesitatea de a acționa în fața subvențiilor verzi masive din SUA, rămân diferențe majore între Berlin și Paris în domenii cheie de politică. Acestea includ reforma planificată a regulilor financiare ale UE, forța franceză de a clasifica energia nucleară drept tehnologie „verde” și modul de poziționare a UE pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai mari dintre SUA și China. Remarcile lui Macron într-un interviu pentru POLITICO luna trecută, potrivit cărora Europa nu ar trebui să fie târâtă într-un conflict dintre SUA și China asupra Taiwanului, au declanșat o reacție puternică din partea Germaniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Franța și Germania își intensifică forțele în fața războiului

În același timp, Franța și Germania sunt dornice să-și intensifice cooperarea pentru a face față războiului Rusiei în Ucraina, precum și a problemelor precum hidrogenul, semiconductorii și cipurile de computer și apărarea. În acest ultim punct, Berlinul și Paris intenționează să dezvolte un avion de luptă comun împreună cu Spania, precum și un tanc de luptă principal comun. Pe 3 mai, ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a spus că se va întâlni cu omologul său german înainte de jumătatea lunii iulie pentru a discuta despre dezvoltarea noului tanc, care ar trebui să înlocuiască vehiculele germane Leopard 2 și franceze Leclerc. Joi, Germania și Franța au lansat, împreună cu alte șapte țări UE, o nouă inițiativă pentru a spori eficiența procesului decizional al UE, încercând să treacă de la votul în unanimitate la vot cu majoritate calificată asupra deciziilor legate de politica externă și de securitate a blocului.

Mai multe opriri ale vizitei de stat a lui Macron, care îl va conduce și pe președintele francez în afara Berlinului, sunt încă în discuție, potrivit oficialilor. O posibilitate încă neconfirmată este ca Macron să călătorească la Dresda, capitala statului german de est Saxonia, pe 4 iulie, unde ar putea vizita o fabrică de așchii Infineon planificată, care a fost vizitată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la începutul acestei săptămâni și salutată ca fiind o piatră de hotar către producția europeană de cipuri în masă.

O altă opțiune ar fi ca Macron să facă un tur al orașului Ludwigsburg din vestul Germaniei pe 3 iulie înainte de a se îndrepta spre Berlin. La Ludwigsburg, Institutul Franco-German — o instituție de cercetare a ambelor țări, care oferă și consultanță în relațiile bilaterale — își sărbătorește în acea zi 75 de ani; o ceremonie la care a invitat „oaspeți de rang înalt din Germania și Franța”. Purtătorii de cuvânt atât ai guvernului german, cât și ai guvernului francez au refuzat să comenteze vizita de stat planificată, care a fost raportată pentru prima dată de instituția de presă franceză Contexte.