Evenimentul Zilei > International > Franţa arde şi Macron se piaptănă: Preşedintele Republicii se afla la ski ieri când Vestele Galbene provocau incendii pe Champs-Élysées
Franţa arde şi Macron se piaptănă: Preşedintele Republicii se afla la ski ieri când Vestele Galbene provocau incendii pe Champs-Élysées

Franţa arde şi Macron se piaptănă: Preşedintele Republicii se afla la ski ieri când Vestele Galbene provocau incendii pe Champs-Élysées

Sosit de vineri La Mongie pentru un week-end la munte, preşedintele Republicii franceze s-a hotărât, în sfârşit, să se reîntoarcă sâmbătă seara în inima revoltei Vestelor Galbene,maii precis la celula de criză a ministerului de Interne.

Preşedintele Macron a sosit la La Mongie, în Pirinei, în noaptea de joi spre vineri, abia revenit din Kenya. ’’Vreau să petrec două-trei zile aici, să mă revigorez, să regăsesc şi să admir peisajele minunate, ca şi figurile unor amici. Sunt bucuros să revăd Pirineii atât de strălucitori. Totul este superb, aş dori ca aceste locuri să se dezvolte fiindcă merită’’.

Furia multor oameni pe reţelele de socializare şi scenele de haos create de forţele de ordine şi de Vestele Galbene să fi scurtat minivacanţa lui Macron? În orice caz, Elysée a făcut cunoscut că Emmanuel Macron se va întoarce de urgenţă sâmbătă seara la Paris, în jurul orei 22,30 la celula de criză instituită la ministerul de Interne.

Deja văduvit sejur după sejur de plăcerea de a schia de către consilierii săi, în decembrie, care i-ar fi pricinuit o proastă imagine în plină criză socială, de data aceasta preşedintele a fost obligat să-şi scurteze week-endul în staţiunea La Mongie. Între timp, manifestanţii s-au dezlănţuit şi au provocat incendii pe Champs-Élysées, printre altele şi la unele boutiquri de marcă, pe care le-au şi prădat.

Dacă Emmanuel Macron a ales pârtiile din La Mongie şi nu staţiunile alpine mult mai luxoase, este pentru că în acele locuri a trăit bunica sa, deci are rădăcini în partea locului. Pe reţelele de socializare, s-au făcut deja auzite voci pentru a critica această escapadă montană.

Potrivit unui studiu al Observatorului inegalităţilor, făcut de Le Parisien, numai 8% dintre francezi pot merge cel puţin o dată pe an la schi şi două treimi nu merg niciodată. Vestele Galbene care au manifestat sâmbătă dimineaţa la Tarbes, au anunţat intenţia lor de a merge la La Mongie în speranţa că-l vor puea interpela… titrează Le Point.