În timp ce zeci de mii de oameni au demonstrat, vineri, în Bangladesh, Pakistan, Maghreb, arzând efigii ale lui Emmanuel Macron și cerând boicotarea produselor franceze, președintele Republicii a acordat, pentru prima dată de la începutul mandatului său de cinci ani, un interviu exclusiv pentru postul de televiziune Al-Jazeera, unul dintre cele mai vizionate din Orientul Mijlociu.

Un exercițiu dificil și „curajos”, au estimat cei din anturajul lui Macron, , dar mai presus de toate necesar: „Ne dăm seama că, de la discursul lui din august (în cadrul căruia Emmanuel Macron a subliniat clar rolul Republicii ca bastion împotriva islamismului) a existat o mare distorsionare și manipulare a cuvintelor sale”.

În extrasele difuzate în limba arabă de către Al Jazeera, președintele Macron apără pozițiile Franței în favoarea laicității, în timp ce face un apel la calm.

„Înțeleg sentimentele musulmanilor despre caricaturi”, declară Emmanuel Macron, care se vrea pedagog: „Caricaturile (profetului Mahomed) nu sunt un proiect guvernamental, ci mai degrabă emanate din ziare libere și independente care nu sunt afiliate guvernului”, a spus liderul din Franța.

„Cred că reacțiile s-au datorat minciunilor și denaturării și pentru că oamenii au înțeles că sunt în favoarea acestor caricaturi”. „Există oameni care deformează religia Islam”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE