Interviu-eveniment: Dan Andronic, la Doha, în dialog cu directorul general Al Jazeera, Mostefa Souag (II)

Interviu-eveniment: Dan Andronic, la Doha, în dialog cu directorul general Al Jazeera, Mostefa Souag (II)

Influentul canal de știri Al Jazeera, finanțat integral de guvernul de la Doha (buget de 100 de milioane de dolari SUA), a fost antrenat în disputa care opune Qatarul unui grup de țări arabe, printre care Arabia Saudită, Egiptul sau Emiratele Arabe Unite.

Cum a ajuns Al Jazeera în focul conflictului care zguduie lumea arabă

- Dan Andronic: Nu știu dacă ați citit interviul acordat acum câteva zile ziarului italian La Repubblica de către ministrul Informațiilor din Arabia Saudită. Acesta a spus că Al Jazeera este un instrument al agendei negative din Qatar. Mai mult decât atât, spune că Al Jazeera este caracterizată de ostilitate, este un instrument de defăimare, al știrilor fabricate, este un instrument în mâna Al Qaeda, DAESH și Hezbollah. Acesta-i citatul exact. Care este reacția dumneavoastră?

- Mostefa Souag: Este foarte simplu. Ministrul saudit trebuie să apere poziția țării sale.

- Da, dar nu vorbește despre Qatar, ci direct despre Al Jazeera.

-Da, dar Al Jazeera este un element important pe agenda celor care cer Qatarului să-l reducă la tăcere. Cu toate astea nu poți cere ministrului Arabiei Saudite să spună că Al Jazeera este un post de televiziune minunat, dar noi cerem închiderea lui. Așa că trebuie să vină cu niște motive. Vă pot spune câteva cuvinte despre această absurditate. În primul rând, Al Jazeera a transmis din Arabia Saudită până când ne-au oprit…

- În iunie 2017...

- Da, în iunie. Cum s-a întâmplat asta, cum am putut lucra atunci, cum de eram acceptați în Arabia Saudită, știind că suntem o unealtă a terorismului, pentru Al Qaeda?

- Poate că v-au tolerat?

- Toleranți în Arabia Saudită? Uau, e prima dată când aud așa ceva. În al doilea rând, purtătorul de cuvânt al coaliției care luptă în Yemen, un saudit, era difuzat pe postul Al Jazeera tot timpul. Cum de nu a spus nimic, atunci? În al treilea rând, de fiecare dată când Al Jazeera a fost acuzat de acest lucru am cerut acestui guvern să aducă o singură dovadă concretă. N-au făcut-o niciodată! Și nu vorbesc doar despre Arabia Saudită, Egipt, ci și despre Siria, sau oricare alt guvern. N-au făcut-o niciodată. De exemplu, regimul din Egipt a pus toate televiziunile pe care le controlează să atace Al Jazeera, dar noi nu am făcut altceva decât să continuăm să relatăm adevărul. Toți sunt furioși pentru că noi prezentăm adevărul oamenilor.

„Am fost forțați să intrăm în acest conflflict”

- Dan Andronic: Haideți să-i spunem: cealaltă parte a poveștii!

- Mostefa Souag: Nu, noi aducem toate părțile poveștii! Chiar și în cazul Egiptului, atunci când ne-au dat afară din țară, când ne-au băgat reporterii la închisoare, de fiecare dată când discutam o chestiune legată de Egipt, aduceam pe cineva care să susțină punctul de vedere al guvernului de la Cairo. Noi nu vrem să prezentăm doar o parte a poveștii indiferent de situație! Iar atunci când nu găsim pe cineva care să reprezinte acest punct de vedere, cum este în cazul lui Assad, nu avem pe nimeni care să-i susțină cauza, cerem reporterilor noștri să ia această poziție și să spună: Guvernul sirian susține asta și asta…

- Dar trebuie să înțelegeți că pentru un european, jurnalist sau nu, aceste acuzații au o valoare deosebit de puternică. Mai ales că vorbim despre cel mai important post de știri din Orientul Mijlociu. Cum vă gândiți să vă extrageți din acest conflict?

- Nu ne-am implicat noi în acest conflict…

- Dar sunteți implicați…

- Am fost forțați să intrăm în acest conflict. Am încercat să ne ținem departe de el.

- Dar nu ați reușit…

- Deoarece nu poți forța state care hărțuiesc această țară (Qatar – n.n.) și Al Jazeera să-și retragă cuvintele, acuzațiile pe care le-au rostit despre Al Jazeera. Ceea ce am făcut și ceea ce vom face va fi să fim profesioniști. Nu vom intra în jocul lor. Dacă veți urmări Al Arabyia (postul de știri finanțat de Arabia Saudită – n.n.) și înțelegeți limba arabă, dacă vă uitați la Sky News (Sky News Arabia - post de știri finanțat de Emiratele Arabe Unite – n.n.), sau la cele din Dubai și Egipt veți înțelege că nu au deloc de-a face cu jurnalismul. Dacă le veți urmări pe toate, veți înțelege că Al Jazeera respectă standardele profesionale, prezintă totul rațional, întotdeauna aduce cele două părți aflate în conflict, prezintă fapte. Întotdeauna dacă există știri fabricate împotriva Al Jazeera sau Qatar arătăm nu numai că sunt fabricate, dar și cum au fost fabricate. Noi credem că oamenii care urmăresc Al Jazeera sunt suficient de deștepți ca să distingă adevărul de minciună. Asta-i politica pe care o urmăm. Pentru că eu cred că până la urmă rămâne adevărul! Poate că ați văzut știrea publicată ieri sau azi de Washington Post…

​​Mostefa Souag este director general al Al Jazeera News Channel în limba arabă. Înainte de Al Jazeera Media Network, a lucrat la BBC World Service și la grupul mass-media MBC. Mostefa Souag deține un doctorat în studii literare și a fost profesor de teorie literară la Universitatea din Alger (Algeria) până în 1993. Vorbește fluent limba arabă și engleză.Mostefa Souag este director general al Al Jazeera News Channel în limba arabă. Înainte de Al Jazeera Media Network, a lucrat la BBC World Service și la grupul mass-media MBC. Mostefa Souag deține un doctorat în studii literare și a fost profesor de teorie literară la Universitatea din Alger (Algeria) până în 1993. Vorbește fluent limba arabă și engleză.

- Am văzut-o azi (în ziua interviului – n.n.). E cea legată de modul în care site-ul Qatari News Agency a fost atacat de hackeri (conflictul între Qatar și celelalte state arabe a plecat de la publicarea unor comentarii pe site-ul agenției oficiale de știri în care Emirul lăuda Iranul, îl ataca pe Donald Trump și spunea că va retrage el ambasadorii din țările arabe – n.n.)

- Spuneau că agențiile de securitate din America i-au informat că atacul cibernetic la adresa site-ului agenției naționale qatareze a venit din partea Emiratele Arabe Unite sau a unor persoane angajate de acesta

- Nu este confirmat oficial. Citează surse anonime.

- Dar noi știm cu siguranță că FBI a participat la această anchetă. Guvernul din Qatar a solicitat sprijinul FBI pentru a avea o anchetă independentă. FBI va anunța în raportul final că site-ul (Qatari News Agency – n.n.) a fost atacat și că au indicii clare asupra zonei din care a venit atacul. Ceea ce este nou pentru noi nu este atacul cibernetic în sine, aveam un sentiment că din aceea zonă ni se trage. Nou este faptul că a existat o întâlnire cu înalți oficiali, inclusiv cel care conduce țara (Emiratele Arabe Unite - n.n.) acum, iar în ziua următoare planul a fost implementat. Acest lucru nu-l știam, că a fost planificat la cel mai înalt nivel.

- Cred că a fost o operațiune planificată anterior, pare un plan mult prea complex pentru a fi gândit și implementat în 24 de ore.

- Nu știm. Eu vorbesc doar despre lucrurile pe care le știu. Așa cum spuneți, este probabil să fi fost planificat anterior, pentru în câteva minute de la atacul cibernetic (asupra site-ului Qatari News Agency și plasarea unor fake news – n.n) posturile de știri Al Arabyia și Sky News au difuzat reportaje despre acest lucru. În mod normal, îți trebuie cel puțin 30 de minute ca să realizezi un material pentru TV, dar aveau pregătite nu numai reportajele, ci și invitații care să comenteze, informații, totul era gata! Noi nu vrem să fim o parte a conflictului…

- Cu toate astea, sunteți…

- Dar dacă devii, trebuie să faci tot ce poți pentru a-ți păstra profesionalismul.

„La Al Jazeera nu avem o găină care a născut pui vii”​

- Dan Andronic: Cum vă măsurați profesionalismul?

- Mostefa Souag: Profesionalismul nostru este măsurat zilnic. Avem un întreg departament compus din cei mai buni jurnaliști ai Al Jazeera care au lucrat în departamentul de știri, oameni care au venit din afară, de la BBC. Se numește Departamentul de Asigurare a Calității. Ei urmăresc toată ziua Al Jazeera, iar eu primesc un raport zilnic de la ei, despre fiecare canal. Acest raport pleacă la managementul posturilor de știri. Dacă este descoperită orice abatere, ea este menționată. Eu am încredere că jurnaliștii Al Jazeera nu vor publica știri în neregulă, cu bună știință. Avem manuale de reguli în engleză și în arabă, sunt reguli pe care fiecare jurnalist știe că trebuie să le respecte. În ceea ce privește criticile venite din exterior, le luăm foarte în serios, le ascultăm, le discutăm între noi și vedem dacă sunt modificări de făcut, atunci le facem.

- Cum vă luptați cu noul fenomen care afectează întreaga comunitate jurnalistică: fake news?

- Nu e un lucru ușor. În timpul Primăverii Arabe eram directorul departamentului de știri la Al-Jazeera în limba arabă. În acel moment aveam o echipă mică care se ocupa de zona new media. Social media nu era foarte răspândită la acel moment, vorbim în special de filmări cu telefonul, Twitter, tipul ăsta de materiale. Îmi aduc aminte că primeam zilnic peste 1000 de știri și filmări făcute de oameni. Veneau din toate țările implicate în Primăvara Arabă, din Libia, din Egipt, de peste tot. Din aceste peste 1000 de materiale luam unul sau două materiale care le difuzam. Erau singurele pe care le puteam verifica la sută la sută și știam că sunt adevărate. Verificam locul, limba, dialectul după care sunam în acea zonă și încercam să găsim pe cineva care să ne confirme că acea știre este corectă. Întodeauna am fost de părere că prioritatea o are adevărul în fața rapidității. Nu este vorba despre cât de rapid poți să fii, breaking news sunt importante, dar aici facem breaking news doar atunci când știm că știrile sunt adevărate.

- Acum zona de social media este mai dezvoltată. Poate aduce multe breaking news, dar este și extrem de periculoasă, pentru ca așa cum spuneți, este înșelătoare.

- Acum avem un întreg departament care se ocupă de acest lucru, de digital media. Au capacitatea de monitorizare, fac tot ceea ce trebuie ca să se asigure că totul este în regulă.

- Asta înseamnă ca alocați o grămadă de resurse...

- Așa este. Este foarte scump, dar merită. Mai bine nu faci, dacă nu poți s-o faci bine. Prima problemă cu media este că dacă faci o singură greșeală te va bântui tot timpul. Nu vreau să spun că noi suntem mai presus de orice îndoială și că nu facem greșeli. Dar niciodată nu facem intenționat. Dacă greșim, corectăm, prezentăm scuze.

- Vă înțeleg foarte bine. Acum sunt proprietarul ziarului la care am început să lucrez cu 25 de ani în urmă. Și la începuturile Evenimentului zilei am avut o poveste în care se spunea că o găină a născut pui vii. Asta este povestea care bântuie istoria EVZ, deși vorbim despre cel mai puternic ziar din România, de anchete care au dat jos miniștri, ziariști care au dezvăluit afaceri necurate și au luptat pentru oameni. Cu toate astea, așa cum spuneam, avem în istorie acestă știre care ne bântuie. Care este povestea care bântuie istoria Al Jazeera?

-Nu avem așa ceva.

„11 septembrie - o poveste tragică, dar excepțională”

- Dan Andronic: Nici măcar relatările referitoare la evenimentele din 11 septembrie 2001? Vă dau un singur exemplu, care mi s-a părut din aceeași categorie cu găina care a născut pui vii: faptul că evreii au fost anunțați să nu meargă la muncă în ziua în care au fost atacate Turnurile Gemene (una din cele mai cunoscute teorii conspiraționiste legate de acel eveniment. De-a lungul anilor, Al Jazeera a fost acuzată că difuzează știri legate de atacul terorist din Statele Unite ale Americii care încearcă să inducă ideea că există o altă versiune reală a evenimentelor – n.n.). 

- Mostefa Souag: Nu am făcut nimic care să fie greșit. Dacă am transmis ceva am făcut-o pentru că se întâmplase. Iar acest lucru reprezintă o modalitate de a face știri. Când ai o asemenea știre importantă, vin tot felul de informații. Chiar și acum dacă mergem în trecut și vedem cercetările post 9/11 avem confirmarea că au fost anumiți oameni, evrei și non-evrei, care au fost informați să nu se să ducă la serviciu.

- Chiar credeți ca aceasta este o poveste adevărată?

- Nu contează ceea ce cred eu că este adevărat sau nu. Dar ceea ce am difuzat pe Al Jazeera este ceea ce am crezut că este adevărat. Ceea ce am considerat că oamenii trebuie să afle. Dacă am vedea ce-au spus programele americane, nu Al Jazeera, nu musulmanii, nu arabii... Vă puteți uita în spate și să vedeți interviurile cu experți, cu oameni din comunitatea serviciilor secrete, care vin cu ipoteze despre care nimeni nu credea că sunt posibile. Ei spun această poveste dintr- o cu totul altă perspectivă.

- Deci dumneavostră credeți că este un complot în spatele complotului?

- Nu știu. Personal nu știu. Pentru că…

- Da, dar aveți experiența omului, a jurnalistului, puteți judeca singur.

- Asta-i cu totul altceva. Acest lucru nu-l voi povesti într-un interviu, ci poate o voi face într-o carte.

- Dacă mi-ați da o informație bombă, aș putea face un breaking-news.

- Nu pot face asta, pentru că necesită o mulțime de explicații. Eu nu cred în teoria conspirației.

- Nici eu.

- Dar, în anumite cazuri, sunt semne care îți fac mintea să se oprească și să spună: stop! Nu poate fi așa! Evenimentele din 11 septembrie fac parte dintr-o poveste excepțională…

- O poveste tragică…

- Tragică, dar excepțională din perspectiva șocului. Vor fi multe lucruri care ne vor bântui timp îndelungat. Încă se scriu cărți, încă suntem în căutarea martorilor, în căutarea adevărului.

- Cred că această poveste tragică reprezintă o rană, care nu se va închide pe parcursul generației noastre.

- Dacă mă întrebați dacă eu cred în aceste conspirații, răspunsul meu este NU. Nu-mi aduc aminte ce am făcut în acele zile, pentru că nu lucram la Al Jazeera, dar despre această poveste am auzit și eu. Sunt convins că dacă nu a fost adevărată, Al Jazeera nu ar fi difuzat-o. Mai poate fi o situație în care un invitat, chemat să comenteze evenimentele, a menționat acest lucru, iar atunci este resposabilitatea lui, nu a noastră. Dar eu nu cred că acest lucru a fost făcut de aceștia în cadrul programului de știri. Nu are legătură cu caracterul Al Jazeera.

- Mai am o ultimă întrebare. Mă voi referi la oamenii care lucrează acum în acest post de știri. Cum se simt, știind că sunt parte a unui conflict major?

- Oamenii care lucrează pentru Al Jazeera - vorbim de aproape 3.000 de oameni - sunt foarte mândri că lucrează aici. Știu că li s-au propus posturi mai bine plătite la alte televiziuni și au refuzat. Pentru ei, Al Jazeera este o misiune, nu doar o slujbă. Misiunea de a crea o nouă cultură. Mai credem că oamenii au dreptul să știe totul și au dreptul să ia decizii cunoscând faptele, nu povești, nu fake news. Cred că toți cei de-aici sunt mândri de acest lucru.

Vă mulțumesc mult pentru amabilitatea de a-mi acorda acest interviu.