Macron primește un șut climatic în fund

Macron primește un șut climatic în fund

16 tineri, în frunte cu militanta Greta Thunberg, au depus la ONU plângere împotriva Franței și altor patru țări

Cei 16 tineri furioși au depus plângerea la Comitetul pentru drepturile copiilor al Națiunilor Unite împotriva a cinci țări, între care Franța, pentru a protesta față de inerția guvernelor în fața crizei climatice.

O acțiune în justiție care țintește Franța, Germania, Brazilia, Argentina și Turcia. Nu însă și pe cei mai mari poluatori ai planetei, împotriva Thunberg&Co declară război: China, Statele Unite și India.

După ce, la summit-ul ONU , Greta Thunberg a dat de pământ cu liderii lumii pentru că nu au reușit să oprească schimbările climatice (fapt pentru care „nu-i va ierta niciodată”), eco-activista , împreună cu 15 alți tineri, au depus plângere împotriva celor cinci țări, pentru a protesta contra „inacțiunii guvernelor în fața crizei climatice”, scrie Ouest France.

Comitetul ONU al drepturilor copilului este un organism creat în 1991și responsabil de monitorizarea implementării Convenției privind drepturile copilului, adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în 1989.

Acest tratat internațional, ratificat de 196 de state, este obligatoriu legal și consacră toate drepturile civile și politice ale copiilor, precum și toate drepturile lor economice, sociale și culturale.

Convenția privind drepturile copilului a fost completată de trei protocoale opționale: ultimul, semnat în 2011, stabilește o „procedură de comunicare”.

Mai exact, permite oricărui copil care crede că unul dintre drepturile sale fundamentale a fost încălcat, să depună o plângere individuală Comitetului pentru Drepturile Copilului.

Această posibilitate de a depune o reclamație individuală este autorizată printr-un protocol opțional. Astfel, chiar dacă Convenția privind drepturile copilului a fost în mare parte ratificată, protocolul în cauză a fost ratificat doar de 45 de state, inclusiv cele cinci vizate de plângerea tinerilor activiști.

China, cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră din lume, nu a ratificat acest protocol și nu poate face obiectul unei reclamații individuale, la fel ca India. Statele Unite nu au ratificat deloc Convenția privind drepturile copilului.

Acțiunea în justiție introdusă de cei șaisprezece tineri va avea un efect redus, deoarece Comitetul pentru Drepturile Copilului nu dispune de competențe obligatorii.

Președintele Franței, în replică, le-a cerut și tinerilor să acționeze concret în domeniu. „Cred mai ales acum că avem nevoie de tineri care să ne ajute să punem presiune asupra celor care blochează, tineri care se mobilizează și care participă, de asemenea, la acțiuni foarte concrete. Există o mulțime de acțiuni cetățenești care sunt utile”, a declarat Emmanuel Macron

Președintele Franței a estimat însă că plângerea Gretei Thunberg împotriva Franței nu a fost „cea mai eficientă cale” de a lupta împotriva schimbărilor climatice și că „pozițiile foarte radicale” sunt „susceptibile să antagonizeze societățile noastre”.

Rămâne însă ironia sorții: încă de la preluarea mandatului său, Macron a făcut din lupta împotriva schimbărilor climatice una din axele majore a politicii sale.

Iar acum este atacat la ONU tocmai de o activistă ce se află în centrul atenției mapamondului și, măcar teoretic, tovarășă de luptă climatică a locatarului de la Elysee.