Președintele Franței a condiționat ajutoarele europene de respectarea „valorilor” blocului comunitar
În cea de-a doua sa vizită în Polonia, Emmanuel Macron a avertizat pe față Varșovia, marți, cu privire la „negarea principiilor europene”. Mai precis, el a avertizat că subvențiile UE pentru tranziția energetică trebuie să aibă în contrapartidă o schimbare a politicii poloneze.
Într-un discurs rostit la Universitatea Jagiellonă din Cracovia (sud) liderul de la Elysee a criticat deschis reformele care „amenință statul de drept și independența judecătorilor” din Polonia, reforme care fac obiectul unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, scrie AFP.
Reafirmând că Europa trebuie să ajute financiar Polonia pentru a înlocui producția pe cărbune și a reduce emisiile de CO2, Emmanuel Macron a fost neaoș: „Nu vă înșelați”, a lansat el în fața studenților aflați în public.
„Polonia nu va putea face față singură unei asemenea schimbări (tranziția energetică), nu o va putea face decât prin Europa, cu Europa”. „Și nu greșiți, nu-i credeți pe cei care vă spun: Europa îmi va da bani, pe de-o parte, pentru tranziția climatică, dar, pe de altă parte, mă va lăsa să-mi fac alegerile politice pe care le vreau. Nu este adevărat”, a lansat Macron.
„Europa este un bloc, un bloc de valori, un bloc de texte, legi și ambiții”, s-a aprins „Manu”. Subliniind că „nu vrea să dea lecții” (deși tocmai asta făcea), președintele Franței a avertizat Polonia contra „unei resurgențe a naționalismului și a negării principiilor politice europene”.
Polonia nu poate să aleagă „doar ce parte a Europei îi convine” dar „luând distanță de valorile sale fundamentale”, a insistat el, după ce a celebrat legăturile franco-poloneze.
Discursul săi plin de referințe istorice a lăsat audiența destul de rece. „Președintele Macron nu a avut elemente concrete, a vorbit mult de idealuri dar nu a spus ce interese comune ar putea apăra Franța și Polonia”, a estimat Michal Klusek (29 de ani).
„Discursul său a părut mai degrabă vag, oamenii din Europa centrală sunt mai obișnuiți cu stilul unui discurs anglo-saxon”, a spus soția lui Klusek, Johanna, care este cehoaică.
„Unele dintre problemele grave pe care le-a menționat trec relativ neobservate în Polonia, precum mediul”, a spus Maciej Bujalski, un student la drept în vârstă de 21 de ani.
Pe de altă parte, Macron și-a exprimat solidaritatea cu gazdele sale poloneze împotriva atacurilor din Rusia, via Vladimir Putin, care a acuzat Polonia de coluziune cu Hitler și de antisemitism, inclusiv de faptul că a contribuit la izbucnirea conflictului mondial.
„Vreau să reiterez solidaritatea Franței cu poporul polonez în fața celor care vor să nege realitatea” și împotriva „oricărei încercări de falsificare” a istoriei.
„Văd demersul Rusiei de a reinterpreta celde-al doilea Război Mondial, pentru a face poporul polonez să se simtă vinovat. Este un proiect eminamente politic", a remarcat Macron.
„Polonia nu este responsabilă pentru începutul celui de-al doilea Război Mondial, a fost victima sa. Polonia nu a ales să fie locul groazei”, a spus Macron referindu-se la lagărul de concentrare de la Auschwitz.
Evident dornic să-și facă un nou aliat în Europa post-Brexit, președintele francez a fost, luni, conciliator cu o țară pe care a criticat-o până acum, încercând să risipească temerile polonezilor cu privire la apropierea Franței de Rusia.
Președintele polonez Andrzej Duda a anunțat, de asemenea, marți, că omologul său francez l-a invitat oficial la un summit al „triunghiului de la Weimar” (cu Germania), la 14 iulie, la Paris.