În cea de-a doua sa vizită în Polonia, Emmanuel Macron a avertizat pe față Varșovia, marți, cu privire la „negarea principiilor europene”. Mai precis, el a avertizat că subvențiile UE pentru tranziția energetică trebuie să aibă în contrapartidă o schimbare a politicii poloneze.

Într-un discurs rostit la Universitatea Jagiellonă din Cracovia (sud) liderul de la Elysee a criticat deschis reformele care „amenință statul de drept și independența judecătorilor” din Polonia, reforme care fac obiectul unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, scrie AFP.

Reafirmând că Europa trebuie să ajute financiar Polonia pentru a înlocui producția pe cărbune și a reduce emisiile de CO2, Emmanuel Macron a fost neaoș: „Nu vă înșelați”, a lansat el în fața studenților aflați în public.

„Polonia nu va putea face față singură unei asemenea schimbări (tranziția energetică), nu o va putea face decât prin Europa, cu Europa”. „Și nu greșiți, nu-i credeți pe cei care vă spun: Europa îmi va da bani, pe de-o parte, pentru tranziția climatică, dar, pe de altă parte, mă va lăsa să-mi fac alegerile politice pe care le vreau. Nu este adevărat”, a lansat Macron.

„Europa este un bloc, un bloc de valori, un bloc de texte, legi și ambiții”, s-a aprins „Manu”. Subliniind că „nu vrea să dea lecții” (deși tocmai asta făcea), președintele Franței a avertizat Polonia contra „unei resurgențe a naționalismului și a negării principiilor politice europene”.

Polonia nu poate să aleagă „doar ce parte a Europei îi convine” dar „luând distanță de valorile sale fundamentale”, a insistat el, după ce a
celebrat legăturile franco-poloneze.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Te-ar putea interesa și: