Evenimentul Zilei > International > Macron dizolvă o organizație teroristă activă în Franța
Macron dizolvă o organizație teroristă activă în Franța

Macron dizolvă o organizație teroristă activă în Franța

Exprimându-se la câteva zile după decapitarea profesorului Samuel Paty, președintele Franței a declarat că acțiunile contra extremismului islamist vor fi „intensificate”.

Șeful statului a anunțat în special că miercuri va fi dizolvat, în Consiliul de miniștri,  colectivul pro-palestinian „Șeicul Yassin”, „direct implicat” în asasinarea profesorului Samuel Paty.

Colectivul francez „Șeicul Yassin, numit după numele fondatorul Hamas, ucis de armata israeliană în 2004, a fost creat de Abdelhakim Sefrioui, un activist islamist radical aflat în prezent în custodia poliției, în cadrul anchetei asupra asasinării profesorului Samuel Paty, și care urmează miercuri să fie adus în fața unui judecător.

Sefrioui este autorul unuia dintre videoclipurile în care tatăl unei fete de școală l-a acuzat pe Paty că a insultat Islamul și l-a numit „tâlhar”.

Samuel Paty le arătase elevilor săi caricaturi ale profetului Mahomed într-o oră de civism cu privire la libertatea de exprimare, la începutul acestei luni.

La scurt timp după difuzarea pe rețelele de socializare a videoclipurilor, profesorul Paty a fost decapitat în stradă de un rus cecen, Abdullah Anzorov , în vârstă de 18 ani. Agresorul a fost împușcat mortal de poliție.

Exprimându-se la patru zile după asasinarea lașă a lui Samuel Paty, care a declanșat raiduri ale poliției franceze în rândul persoanelor și instituțiilor suspectate de legături cu militanții islamiști, Emmanuel Macron a spus că „acțiunile vor fi intensificate” împotriva extremismului islamist.

„Nu este vorba de a face mai multe declarații”, a spus Emmanuel Macron în timpul unei vizite într-o suburbie din Paris, la prefectura din Bobigny. „Concetățenii noștri așteaptă acțiuni. Aceste acțiuni vor fi intensificate”

„Știm ce trebuie să facem”, a declarat liderul de la Elysee, alături de ministrul de interne Gérald Darmanin, în timp ce o vastă operațiune de poliție a fost lansată de luni împotriva mișcării islamiste în Franța, scrie France 24.

Condoleanțe de la Putin

Pe de altă parte, Emmanuel Macron a avut, marți, o convorbire cu omologul său rus Vladimir Putin, în care și-a exprimat dorința unei „consolidări a cooperării franco-rusă în materie de luptă antitero și împotriva imigrației clandestine”, după asasinarea profesorului Samuel Paty, la 16 octombrie, de către un tânăr rus de origine cecenă, potrivit unui comunicat de la palatul Elysee.

La rândul său, președinția rusă a indicat că, în timpul unui apel telefonic, Vladimir Putin „a adresat condoleanțe după atacul terorist din 16 octombrie, în suburbia Parisului, și asasinarea barbară a unui profesor francez” .

„În acest context, cele două părți și-au reafirmat interesul reciproc în intensificarea eforturilor comune de combatere a terorismului și răspândirea ideologiei extremiste”, a adăugat Kremlinul.

„Această crimă nu are nicio legătură cu Rusia”

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: