„Sunt fericit și mândru că sunt printre voi”: formula de adresare este asemănătoare, de la fotbaliști la militari. După ce s-a grăbit să-i consoleze pe fotbaliști la Doha, în Qatar, Emmanuel Macron a vizitat, luni, 19 decembrie, echipajul portavionului Charles-de-Gaulle. Acum, înfrângerea glorioasă a francezilor în finala Cupei Mondiale la fotbal pare departe. Nava amiral a flotei franceze se află la distanță de trei ore cu avionul de capitala Qatarului, în Marea Roșie, în largul portului Sharm El-Sheikh (Egipt).
Președintele reia ceea ce Palatul Elysée a numit „Crăciunul în sânul forțelor armate”. Tradiția a fost întreruptă timp de doi ani de pandemia de Covid-19. Dar ea revine cu câteva zile înainte de sărbători, când războiul izbucnit după invadarea Ucrainei de către Rusia pune trupele în alertă. Începând cu cele de pe portavionul Charles-de-Gaulle.
Emmanuel Macron a inspectat, așadar, puntea impunătoarei nave cu propulsie nucleară. A oferit chiar și o secvență demnă de Tom Cruise în Top Gun, conform anturajului său, vizitând hangarul în care avioanele - douăzeci de Rafale și două dispozitive de supraveghere Hawkeye - sunt întreținute și protejate. „Sunteți niște francezi extraordinari”, a subliniat Emmanuel Macron, într-un discurs rapid adresat membrilor echipajului, subliniind „relația specială cu existența” a forțelor adunate în fața lui.
Cei aproximativ 1.800 de marinari, printre care se numără și şaizeci de piloţi, care alcătuiesc echipajul se pregătesc să petreacă vacanţa de sărbători pe mare sau într-o escală, departe de familii. „În misiune nu se face distincție între aspectul personal și cel profesional”, constată șeful statului, garantând, fără vreun anunț oficial, menținerea puterii de cumpărare și a pensiilor militarilor, aici ca și în alte părți. El a spus că vrea să se bazeze pe acești militari - femei și bărbați - pentru a „întări forța morală a națiunii” înainte de a cânta Marseilleza.
„Băi de mulțime”
Cu o zi înainte, șeful statului scosese în evidență calitățile jucătorilor echipei Franței în încercarea de a strânge poporul în spatele lui, într-un moment în care sindicatele promit o bătălie împotriva reformei pensiilor. „Trebuie să știi să dai un sens lucrurilor”, a rostit în timpul unei „plimbări” rapide cu trupele, parcă pentru a evita orice dezamăgire după deziluzia suferită de fotbaliștii francezi.
Alături de căpitanul portavionului Charles-de-Gaulle, Sébastien Martinot, și de comandantul grupării aeriene navale, amiralul Christophe Cluzel, Macron se străduiește să evidențieze angajamentul Franței alături de aliații săi. Portavionul, care a părăsit portul Toulon pe 15 noiembrie în cadrul misiunii „Antares”, oferă un punct de vedere solid în această zonă (Marea Roșie). Atât înainte, cât și după traversarea Canalului Suez, nava s-a concentrat pe continuarea Operațiunii Chammal. Lupta împotriva organizației Stat Islamic, sau a ceea ce a mai rămas din aceasta în Siria și Irak, rămâne una dintre misiunile sale prioritare în acest moment. Fără îndoială că Palatul Elysée nu va neglija acest angajament, din moment ce șeful statului urma să coprezideze, marți, la Amman, Iordania, cea de-a doua ediție a unei conferințe regionale ce reunește rivalii saudiți și iranieni cu scopul, între altele, de a stabiliza Irakul.
Prezenţa rusă în Mediterana
Anterior, Charles-de-Gaulle fusese în misiune în Mediterana pentru a liniști țările din „flancul estic” al NATO, în speță România și Bulgaria, îngrijorate de riscurile escaladării cu Moscova. Această misiune a fost direct legată de invazia Ucrainei.
În fața echipajului, șeful statului a pus în discuție „comportamentul neprietenos” observat în ultimele luni de portavion din partea flotei ruse, fie pe mare, fie în aer. În opinia ofițerilor de pe navă, prezența rusă a fost întărită în centrul și estul Mediteranei începând cu luna februarie și au devenit frecvente „interacțiunile dure”.
„Navele rusești ne urmăresc îndeaproape; trebuie să nu cedăm și să nu ne lăsăm intimidați” - explică unul dintre militari. Rușii s-au afirmat în Mediterana începând din 2013 și în criza armelor chimice folosite de regimul sirian. Numărul navelor rusești prezente la fața locului s-a triplat în primele luni ale războiului ucrainean, pentru a ajunge la 12 unități din Marea Baltică și Oceanul Pacific”.
Seara, șeful statului a asistat la o serie de lansări și aterizări, înainte de a lua cina cu o parte a echipajului, în salonul decorat special pentru această ocazie. S-a întâlnit apoi în timpul schimburilor de noapte cu alte grupuri. La bord, întunericul este aproape total pe punte, pentru camuflaj și pentru a putea distinge cea mai mică dâră de lumină lăsată de navele care navighează la orizont. Charles-de-Gaulle navighează cu o vitează de peste 17 noduri, îndreptându-se spre sud, spre Oceanul Indian. Deși rușii nu sunt prezenți în aceste ape, echipajul se așteaptă să găsească alți „concurenți”: Iranul și China, care și-au afirmat prezența în regiune în ultimii ani, sub pretextul luptei împotriva pirateriei, notează lemonde.fr
Marți în zori, înainte de a pleca cu elicopterul spre continent, președintele a avut timp pentru un ultim contact cu marinarii. În pantaloni scurți și tricou cu emblema Charles-de-Gaulle, președintele a participat la pregătirea sportivă, schițând câteva mișcări pe ponton, în compania ministrului său Forțelor Armate, Sébastien Lecornu. Noaptea a fost scurtă.
(Traducerea Rador)