Crăciunul dulce-amar de anul acesta vine mai devreme pentru refugiații ucraineni din estul Europei
- Adriana Popescu
- 21 decembrie 2022, 11:44
Mulți dintre ucrainenii refugiați din centrul și estul Ucrainei plănuiesc să sărbătorească Crăciunul mai devreme în acest an, urmând obiceiurile celor care îi găzduiesc și cântând colinde în limba țării în care trăiesc acum, pentru a simți bucuria sărbătorilor, în ciuda temerilor legate de rudele lăsate în urmă.
Ucrainenii sărbătoresc în general Crăciunul pe 7 ianuarie, la fel ca rușii, dar Biserica Ortodoxă a țării s-a îndepărtat treptat în ultimii ani de pe orbita Moscovei. După invazia rusă în Ucraina în luna februarie a acestui an, Biserica a spus că credincioșii ar putea sărbători și pe 25 decembrie - lucru pe care mulți refugiați spun că îl vor face.
Svetlana Safonova, în vârstă de 48 de ani, a spus că, atunci când a plecat din Liov, în martie, nu și-a imaginat că trebuie să petreacă Crăciunul departe de soțul și fiica ei majoră care lucrează în armata ucraineană. „Ne-am dori să sărbătorim în ziua de 25 decembrie în semn de respect pentru Bulgaria și să arătăm încă o dată că rupem legăturile cu Rusia”, a spus Safonova. „Vom merge la o Biserică Ortodoxă și ne vom ruga pentru pacea în Ucraina și pentru sănătatea soldaților și copiilor noștri”.
Vasil Kimisineț, în vârstă de 45 de ani, și soția sa, Marina, în vârstă de 36 de ani, care și-au părăsit satul lor de lângă Kiev în martie împreună cu cei doi copii ai lor, după un tir cu rachete sau de artilerie în apropierea casei lor, locuiesc acum într-un apartament de două camere din Praga. Familia - care nu are posibilitatea de a cumpăra un brad întrucât încearcă să economisească bani pentru a trimite cadouri rudelor din Ucraina - face prăjituri de Crăciun și lipește pe pereți ramuri de pin, împodobite cu leduri, în timp ce copiii încearcă să învețe colinde cehe. „Am decis să folosim pur și simplu niște crengi pentru decorare pentru a face să arate frumos și să se bucure copiii”, a spus Kimisineț, căruia i s-a permis să părăsească Ucraina, deoarece armata l-a respins din cauza vederii sale proaste. Atacul rusesc asupra Ucrainei, care durează deja de 10 luni, s-a soldat cu moartea a zeci de mii de oameni, a distrus orașe și sate întregi și a forțat milioane de locuitori să-și părăsească locuințele, fiind înregistrate 4,5 milioane de persoane în toată Europa, potrivit datelor Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați. Mulți sunt găzduiți de țări care se învecinează cu Ucraina, cum ar fi România, Slovacia și Polonia, precum și de țări din apropiere, cum ar fi Bulgaria și Cehia.
Polonia a înregistrat peste 1,5 milioane de refugiați, cei mai mulți decât orice altă țară din Uniunea Europeană, iar alte milioane au trecut prin granițele sale.
Serghei Berezko, un actor în vârstă de 64 de ani de la Teatrul Național Lesya Ukrainka din Kiev, a venit în Polonia în martie împreună cu mama, soția și cei doi copii și a spus că va profita de sărbătoarea Crăciunului pentru a mulțumi gazdelor poloneze. „Aceste sărbători sunt un moment în care oamenii se privesc în ochi și își mulțumesc unul altuia, cu speranța că lucrurile se vor îmbunătăți pe viitor”, a spus Berezko. „Ceea ce avem acum le datorăm polonezilor”.
În Bulgaria, refugiații, susținuți de UNICEF, oferă mâncăruri și prăjituri ucrainene și vând genți de mână lucrate manual, decorațiuni și jucării în piața de Crăciun de la Sofia.
În România, refugiații stau la coadă pentru a primi pachete în zona lor de găzduire din București, unde copiii au împodobit un brad, potrivit reuters.com
Cehii care locuiesc lângă un cămin din Praga ce găzduiește 130 de refugiați au organizat o sărbătoare și au oferit cadouri pe care le-au pus sub un brad de Crăciun. „Încercăm doar să facem lucrurile un pic mai bune pentru ei”, a spus Hana Hillerova-Harper, unul dintre organizatorii sărbătorii. Majoritatea copiilor de la sărbătoare cer doar două lucruri de la Moș Crăciun: să pună capăt războiului și ca tații lor să fie în siguranță. „Cea mai mare dorință a mea este ca Ucraina să învingă”, a spus Kira Bezrebra, în vârstă de 8 ani.
(Traducerea Raducerea)