Mânia lui Macron pe Brexit: Englezii ne-au împiedicat să construim Statele Unite ale Europei

Mânia lui Macron pe Brexit: Englezii ne-au împiedicat să construim Statele Unite ale Europei

Rivalitatea dintre Franța și Regatul Unit este la originea poziției ferme a lui Emmanuel Macron pe Brexit, potrivit unui fost ministru de externe, Hubert Vedrine. Să nu uităm că preşedintele Franţei a jucat un rol influent în discuțiile de șapte ore de săptămâna trecută privind solicitarea Theresei May de a amâna Brexit până pe 30 iunie. El a condus o negociere dificilă, cerând colegilor săi UE să scoată Marea Britanie în afara blocului la începutul lunii mai, cu sau fără un acord în vigoare.

Retorica dură despre Brexit de la Paris este rezultatul unei rivalități între Franța și Marea Britanie de șase secole

Védrine, a fost ministru de externe francez 1997-2002, şi a declarat: „Este folclor pentru mulți francezi, vechiul inamic ereditar, care nu a fost complet digerat. O mare parte din istoria noastră este opoziția față de Anglia". Conflictele anglo-franceze sunt aduse în istorie ca una dintre marile rivalități dintre țări.  

Vedrine a adăugat: "Pentru elita tehnocrată franceză, există această idee că englezii ne-au împiedicat să construim Statele Unite ale Europei. Este o viziune total greșită".  Surse din Bruxelles adesea au recunoscut că Franța a fost cea mai vocală împotriva Marii Britanii în timpul negocierilor cu Brexit.  Un diplomat a dezvăluit că ambasadorul francez, iar Philippe Léglise-Costa, s-a plâns față de colegii săi din UE că au difuzat știri despre duritatea Parisului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Robert Tombs, profesor de istorie franceză la Universitatea din Cambridge, a declarat că rivalitatea istorică este profund înrădăcinată în viziunea actuală a Franței asupra proiectului de la Bruxelles, şi avertizează: "De asemenea, riscați că Franța să devină sclava Germaniei. Este un risc mult mai rău". 

Prim-ministrul danez Lars Lokke Rasmussen se teme că, fără Marea Britanie, Bruxellesul se va lupta pentru a împiedica o preluare din partea franceză. Rasmussen consideră că Țările de Jos și Danemarca vor trebui să își consolideze poziția pentru a-și menține opoziția față de o eventuală preluare franceză. 

"Este atât de important să găsim echilibrul corect", citează Express. UE nu ar trebui să încerce să imite China prin "acordarea de ajutoare de stat unor companii sau ajutându-le să evite concurența", a adăugat el.  "Nu ar trebui să alegem câștigătorii". "Este doar un alt motiv pentru a nu vedea Marea Britanie în jurul mesei", a spus Rasmussen. "În această ecuaţie lipsește o voce mai liberală".