Este vorba să se „integreze toate aceste misiuni într-o operațiune inter-arme”, a confirmat Florence Parly, care explică faptul că armata va putea susține brigăzile de pompieri din Paris și pompierii marini de la Marsilia (și unii și alții militari) ca și „toți pompierii care acționează în teritoriu” sau să asigure o „prezență descurajatoare” în locațiile de stocare a măștilor și aparatelor de respirat.

„Să protejeze aceste locații de furturi este absolut esențial”, a subliniat ministrul. Câteva sute de militari sunt mobilizați deja și “le vom spori puterea pe măsura apariției cererilor”, a promis ea, vorbind despre „probabil câteva mii” de soldați în operațiune.

Portelicopterele Mistral în La Réunion și Dixmude în Antile

Alte decizii au fost luate deja: în afara acțiunii navei Tonnerre în folosul Corsicii, celelalte două port-elicoptere amfibii ale marinei naționale, „Mistral” și „Dixmude”, se vor poziționa în sprijinul teritoriilor franceze de peste mari.

Echipate cu un mic spital de campanie de bord și capabile să pună în acțiune elicoptere, ele vor putea da un sprijin cheie infrastructurilor spitalicești din aceste regiuni depărtate de metropolă și miilor de paturi de reanimare.

În caz de nevoie, elicopterele vor putea asigura transferul pacienților spre un aeroport de unde ar fi evacuați spre metropolă cu avioane A330 Phénix, de exemplu.

„Mistral” este deja desfășurat în Oceanul Indian în cadrul misiunii de pregătire Jeanne d’Arc: va fi la începutul săptămânii în zona de sud a oceanului Indian pentru a susține La Réunion și Mayotte, care au trecut la stadiul 2 al epidemiei, în situația în care o epidemie de dengue ocupă deja în mare măsură spitalele, dar și insulele Éparses, dacă virusul ar ajunge acolo.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE