Macron a plecat la Washington pentru a pecetlui reconcilierea cu Biden

Foto: EPA/TOBIAS SCHWARZ / POOL MAXPPP OUT

Emmanuel Macron începe miercuri o vizită de stat de trei zile în Statele Unite, care ar trebui să încheie dramatic reconcilierea franco-americană după o criză diplomatică gravă între cei doi aliați apropiați, în pofida unor tulburări în jurul protecționismului comercial american.

Președintele Franței și soția sa, Brigitte Macron, care au sosit marți seară la Washington, au fost invitați de Joe și Jill Biden la un restaurant din capitala federală pentru o cină privată, preludiu la marea recepție care va avea loc joi la Casa Albă.

"SUA! Un moment pentru a sărbători prietenia dintre cele două țări ale noastre. Un moment pentru a progresa împreună într-o perioadă de mari provocări", a scris pe Twitter, în engleză, domnul Macron la scurt timp după sosirea sa.

La fel ca predecesorul său republican Donald Trump în 2018, președintele democrat l-a ales pe omologul francez pentru prima vizită de stat a mandatului său.

"Este vorba despre onorarea celui mai vechi aliat al nostru", le-a declarat purtătorul de cuvânt al executivului american, John Kirby, jurnaliştilor francezi.

"Franța este literalmente unul dintre firele din care este țesută națiunea noastră", a adăugat el, înmulțind superlativele în ceea ce privește "conducerea", "experiența" și "înțelepciunea" lui Emmanuel Macron care are, în ochii guvernului american, avantajul "longevității" în funcție în comparație cu un cancelar german sau un prim-ministru britanic care au ajuns la putere mai recent.

Ce schimbare de dispoziție de la acea mare furie de la Paris de acum mai bine de un an!

De unde a pornit totul

În septembrie 2021, Statele Unite au anunțat o nouă alianță, AUKUS, cu Australia și Marea Britanie, provocând furia Franței, care s-a văzut lăsată în afara strategiei americane pentru regiunea cheie Asia-Pacific și care a pierdut şi un mega-contract pentru a vinde submarine către Canberra.

De atunci, Washingtonul a făcut mulți pași pentru a-și liniști aliatul.

"Nivelul de cooperare, profunzimea sa, este destul de remarcabil când te gândești la situaţia relațiilor din urmă cu aproximativ un an", a spus John Kirby. "În ultimul an, Franța a fost literalmente în centrul oricărei probleme de securitate națională care contează pentru americani și pentru aliații noștri", a insistat el, referindu-se la un parteneriat "întors cu hotărâre către viitor".

Miercuri, vor fi dezbătute teme pentru viitor. Emmanuel Macron trebuie să discute subiecte despre cooperarea spațială, cu vicepreședinta Kamala Harris și în prezența astronauților francezi Thomas Pesquet și Sophie Adenot, despre biodiversitate și climă cu parlamentari americani și despre energia nucleară civilă cu actori din sector.

Șeful statului se va adresa și comunității franceze, după tradiționala ceremonie de la Cimitirul Național Arlington.

Cina intimă a celor două cupluri prezidențiale ar putea face posibilă abordarea informală a principalelor subiecte din meniul întâlnirii de joi din Biroul Oval.

Înainte de vizită, Franța a încercat să crească presiunea asupra planului masiv de sprijinire a tranziției energetice dorit de Joe Biden, sau Actul de reducere a inflației (Inflation Reduction Act - IRA), care acordă subvenții generoase vehiculelor electrice, bateriilor sau energiilor regenerabile, cu condiția ca acestea să fie "făcute în America".

Considerând această lege "protecționistă", Parisul a spus că speră să obțină "exceptări" pentru anumite industrii europene.

Dar Casa Albă, foarte atașată de această piesă centrală a palmaresului președinției Biden, nu are nicio intenție imediată de a anunța scutiri și cu atât mai puțin de a-și revizui legea - despre care asigură că în cele din urmă va aduce beneficii și economiei europene.

Prin urmare, Palatul Elysée pune un accent mai mare pe celălalt aspect al paradei sale către IRA: promovarea, printre alți europeni, a adoptării unei arme comerciale comparabile, un "Buy European Act" care ar acorda, de asemenea, prioritate produselor fabricate pe Bătrânul Continent.

De asemebea, cei doi lideri ar trebui să afișeze un mesaj de unitate cu privire la Ucraina, promițând că vor continua să susțină Kievul atât cât va fi necesar, explicând în același timp că negocierile cu Moscova pot avea loc numai atunci când președintele ucrainean Volodimir Zelenski va considera oportun.

Între timp, John Kirby a apreciat dorința uneori controversată a lui Emmanuel Macron de a menține dialogul cu omologul său rus Vladimir Putin.

"Credem că este un lucru bun", "salutăm capacitatea președintelui Macron" de a menține "comunicarea cu președintele Putin", a asigurat purtătorul de cuvânt american, notează lalibre.be

Traducerea: Rodezia Costea