Macron a fost asaltat în ultima zi a călătoriei în China

Sursa foto: EPA/CHRISTOPHE SIMON

Președintele francez Emmanuel Macron a fost întâmpinat vineri de o mulțime uriașă la o universitate din sudul Chinei, în timp ce se apropia de finalul unei vizite de trei zile în care l-a presat în mod repetat pe omologul său Xi Jinping să ajute la încheierea conflictului din Ucraina.

Macron, care a aterizat miercuri în capitala Beijing, a declarat că încearcă să descurajeze China din sprijinirea invaziei ruse în țara vecină. Vineri, el a zburat în orașul Guangzhou, în sudul țării, unde a fost asaltat de sute de studenți și fani care țipau și erau disperați să facă un selfie sau să bată palma cu liderul francez, într-un contrast puternic cu sistemul politic auster al Chinei.

Macron, al cărui nume a fost scandat de unii dintre cei din mulțime, a vorbit apoi cu studenții în sala de sport a campusului și a răspuns întrebărilor acestora înainte de a lua cina cu Xi. După cină a avut întâlniri cu investitori chinezi și apoi a zburat spre casă. Conflictul dintre Rusia și Ucraina a dominat vizita lui Macron în China - prima sa vizită din 2019.

Iar el le-a spus studenților din Guangzhou că războiul a fost „o încălcare manifestă a dreptului nostru internațional”. Rusia, le-a spus el, a fost „o țară care a decis să își colonizeze vecinul și să nu respecte regulile”.

„Ordinea internațională este acum slăbită și noi, China și Franța, avem responsabilitatea de a o păstra și, în același timp, de a o reinventa în lumina realităților secolului XXI”, a spus el.

Macron i-a îndemnat, de asemenea, să îmbrățișeze un „spirit critic” care să le permită să devină „indivizi liberi și raționali” - un alt contrast puternic cu educația rigidă, controlată de stat, la care sunt supuși elevii chinezi.

sursa foto: emmanuel macron / facebook

Emmanuel Macron, discuție cu omologul său chinez

În discuțiile cu Xi de joi, Macron a declarat: „Pot conta pe dumneavoastră pentru a aduce Rusia la rațiune și pe toată lumea la masa negocierilor”. Și, potrivit unui diplomat francez, Xi și-a exprimat disponibilitatea de a vorbi cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, dar numai la momentul potrivit.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care îl însoțește pe Macron în vizita sa, a apreciat deschiderea lui Xi de a vorbi cu Zelenski. În contrast cu amicalul Macron, von der Leyen a adoptat un ton mai ferm în discuțiile sale cu oficialii chinezi din această săptămână.

Joi, ea a declarat că le-a împărtășit oficialilor „îngrijorările sale profunde cu privire la deteriorarea situației drepturilor omului în China” și a avertizat Beijingul că livrările de arme către Rusia ar „afecta semnificativ” relațiile. Cu toate acestea, Moscova a ignorat orice perspectivă de mediere a Beijingului, insistând joi că nu are „altă opțiune” decât să continue ofensiva din Ucraina.

„Fără îndoială, China are un potențial de mediere foarte eficient și impunător”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Situația cu Ucraina este complexă, deocamdată nu există perspective pentru un acord politic”.

Dincolo de războiul din Ucraina, vizita lui Macron s-a concentrat, de asemenea, asupra consolidării unui parteneriat comercial crucial. Liderul francez este însoțit de peste 50 de lideri ai mediului de afaceri francez, printre care se numără șefii de top ai Airbus, EDF și Veolia.

Airbus a anunțat joi că va deschide o a doua linie de asamblare finală în China, care își va dubla capacitatea de producție în această țară, cadrul acordului fiind semnat de directorul general Guillaume Faury la Beijing.

Asia a devenit o piață cheie atât pentru Airbus, cât și pentru rivalul său american Boeing, pe măsură ce cererea de călătorii cu avionul crește odată cu extinderea clasei de mijloc.

Deplasarea lui Macron în China are loc, de asemenea, în contextul în care acesta se confruntă cu provocări pe plan intern, furia tot mai mare legată de reformele controversate ale pensiilor ducând la noi confruntări între protestatari și poliție, joi, la Paris, potrivit Insider Paper.