Macovei apreciază că prin actualul Raport MCV, "Comisia Europeană ne-a transmis foarte clar că nu are încredere în actualul Guvern, în Ponta, în USL şi în preşedintele interimar Antonescu". "În ochii europenilor, democraţia şi statul de drept au fost suspendate în România de planul distructiv pregătit şi aplicat de Ponta, Antonescu, Voiculescu şi USL".

Cel mai prost Raport din ultimii cinci ani
Macovei subliniază că, de la intrarea în UE, România nu a mai primit un raport pe justiţie atât de prost. "În 5 ani de zile, de când am intrat în UE, România nu a mai avut un raport pe justiţie şi anti-corupţie atât de prost, iar riscul este ca acesta să alimenteze opiniile celor care cred că nu ar fi trebuit să intrăm în Uniunea Europeană în 2007. Este adevarat că Ponta, Antonescu sau Voiculescu nu au făcut nimic ca noi să intrăm în UE, dar românii au făcut şi aceasta este ţara lor", spune europarlamentarul.
Aceasta rezumă consecinţele directe ale acestui raport asupra României: "Din cauza acţiunilor anticonstituţionale ale actualei guvernări, criticile raportului din cadrul MCV vor atrage consecinţe grave pentru ţara şi români, oriunde ar trai ei: exista riscul să pierdem banii europeni; exista riscul ca deprecierea leului să se accelereze şi să aducă sărăcie şi mai mare: cu 100 lei cumparăm tot mai puţin; exista riscul limitării circulaţiei forţei de muncă, ceea ce va afecta foarte mult mai ales populaţia din mediul rural; exista riscul – aş spune certitudinea – că aderarea la Schengen din toamna asta s-a dus pentru că Ponta, Antonescu, Voiculescu şi USL, prin acţiunea lor de suspendare a statului de drept, au scos România de pe harta Schengen. Pot urma lucruri şi mai grave, putem fi scoşi şi de pe alte harţi".

"Raportul negativ pe partea politică mai arată şi că oficialii Comisiei Europene nu au încredere în modul în care cei din USL vor numi şefii DNA şi ai Parchetului General, ceea ce dovedeşte că ştiu şi ei de ce a avut loc lovitura de stat în România: pentru ca Ponta şi USL să-şi pună oameni special aleşi la conducerea parchetelor care să-i scape de dosare penale", mai spune Monica Macovei.

DNA şi ANI, apreciate
Ca aspecte pozitive, Macovei subliniază că raportul exorimă încrederea oficialilor europeni în DNA şi ANI. "La polul opus, raportul MCV arată încredere în DNA, ANI şi în judecătorii care au condamnat politicieni şi care trebuie protejaţi. (…) Dacă progresele anti-corupţie din partea sistemului judiciar au luat avânt şi ne aşteptam la un raport bun în acest domeniu, Guvernarea Ponta ne-a tras în jos, arătând că nu există voinţa politică pentru susţinerea anti-corupţiei fără culoare politică şi că, dimpotriva, presiunile politice asupra justiţiei sunt scopul noului Guvern şi al USL", spune europarlamentarul, care acuză USL că are "un singur scop: să puna justiţia sub lacătul USL, iar închisorile să rămână pentru „fraierii" din popor".
CITIŢI ŞI:

  • Tudor Chiuariu (PNL): Barroso, "un politruc"
  • Ponta: Raportul Comisiei Europene este echilibrat
  • RAPORTUL PE JUSTIŢIE. Barosso: "România, pe buza prăpastiei". Vom fi monitorizaţi „la sânge”