După tragedia de sâmbătă, mulţi americani arată cu degetul spre influenţa negativă pe care discursul politic agresiv o are asupra opiniei publice.
Atacul armat sângeros produs sâmbătă în oraşul american Tucson, în care şase persoane au fost împuşcate mortal, iar alte 13 au fost rănite, printre acestea din urmă şi un parlamentar democrat, pare să fi avut drept mobil resentimentul agresorului faţă de politicile guvernamentale.
Concluzia preliminară, bazată pe mesajele antiguvernamentale pe care suspectul în vârstă de 22 de ani le-a postat pe internet, a inflamat opinia publică americană şi a dat naştere la o nouă dezbatere în societate. Astfel, înainte ca ancheta autorităţilor să ia sfârşit, multe voci au găsit deja principalul vinovat în acest caz: discursul politic agresiv din Statele Unite.
Retras şi agresiv
Jared Lee Loughner a deschis focul, sâmbătă dimineaţă, la o întâlnire pe care Gabrielle Giffords, membră a Camerei Reprezentanţilor, o organizase cu votanţi din circumscripţia sa electorală. Şase persoane au murit pe loc, printre care un judecător federal şi o fetiţă de 9 ani, născută chiar pe 11 septembrie 2001. Giffords a fost împuşcată în cap, fiind transportată de urgenţă cu un elicopter la un spital local, unde a şi fost operată. Medicii s-au declarat optimişti cu privire la evoluţia stării sale de sănătate.
Loughner, un student căruia conducerea facultăţii pe care o frecventa îi suspendase accesul la cursuri din cauza comportamentului agresiv, prezintă toate simptomele unui dezechilibrat mintal, au dezvăluit apropiaţii săi. Suspectul, care ajunsese să fie evitat de prieteni şi colegi din cauza răbufnirilor sale violente, îşi exprima public lipsa de încredere în guvern pe care îl acuza că vrea să "îl tragă pe sfoară".
Acuzaţii şi speculaţii
Întrebat de reporterii ziarului american "New York Times" dacă fiica sa are duşmani, Spencer Giffords, tatăl democratei rănite, a răspuns sec: "Da, întreaga mişcare Tea Party". Una din speculaţiile care au apărut imediat în urma atacului, mai ales după informaţiile legate de materialele video antiguvernamentale postate de suspect pe internet, a fost că Loughner era un militant al mişcării ultraconservatoare Tea Party.
Liderii Tea Party din Arizona au respins acuzaţiile, subliniind că tânărul nu era înregistrat ca fiind susţinător al mişcării.
Un politician democrat moderat, Giffords a fost în repetate rânduri dur criticată de conservatorii din Arizona, mai ales pentru opoziţia sa fermă faţă de legea anti-imigraţie adoptată la nivelul acestui stat, dar şi pentru sprijinul arătat reformei sistemului de asigurări de sănătate promovate de preşedintele Barack Obama. Anul trecut, imediat după votul favorabil din Congres dat reformei susţinute de Casa Albă, biroul parlamentarei democrate din Tucson a fost vandalizat, iar ea a primit numeroase amenin ţări cu moartea.
Pe site-ul lui Sarah Palin, una dintre principalele figuri politice din spatele mişcării Tea Party, circumscripţia electorală a Gabriellei Giffords apărea sugestiv în cătarea unei arme pe o hartă a indezirabililor politici.
Giffords a avertizat atunci că un astfel de gest riscă să aibă consecinţe grave la nivelul opiniei publice. Palin şi-a retras între timp controversata hartă de pe site-ul personal.
"Aceasta este trista realitate din America, că în curând nu vom mai găsi oameni rezonabili şi decenţi care să dorească să ocupe o funcţie publică", a reacţionat Clarence W. Dupnik, şeriful districtului Pima, care a coordonat ancheta până la sosirea directorului FBI, Robert Mueller, la Tucson.
Una din comunităţile evreieşti din SUA, a cărei membră este politicianul democrat, a subliniat, la rândul său, că "este cinstit să recunoaştem, în actualul climat politic şi dată fiind retorica politică din prezent, că mulţi au contribuit la creşterea nivelului de vitriol din discursul politic american care a dus în final la atmosfera în care acest incident a avut loc".
"Nu avem deocamdată toate răspunsurile. Ceea ce ştim însă este că un asemenea act de violenţă îngrozitor şi fără sens nu îşi are locul într-o societate liberă.", BARACK OBAMA, preşedintele Statelor Unite
IRONIA SORŢII
Giffords, militantă pentru arme la liber
Gabrielle Giffords (foto) a fost aleasă în noiembrie în Camera Reprezentanţilor, după o luptă aprigă cu adversarul său republican într-o circumscripţie mai degrabă conservatoare a statului Arizona, notează AFP, preluată de Agerpres.
Giffords, poreclită "Gabby" de colegii săi parlamentari, este acum la cel de-al treilea mandat în Camera inferioară a Congresului american, ea fiind aleasă pentru prima oară încă din 2006, când a devenit prima femeie evreică trimisă de Arizona pentru a ocupa un loc în Camera Reprezentanţilor. Gabrielle Giffords şi-a mărit în ultima vreme numărul întâlnirilor "la colţ de stradă" cu alegătorii.
O astfel de întâlnire a fost chiar cea ţinută sâmbătă în parcarea supermarketului unde au avut loc împuşcăturile. Ca o ironie a sorţii, Giffords este unul dintre politicienii americani care s-au opus interzicerii vânzărilor libere de arme în Statele Unite. Gabrielle Giffords a făcut parte până acum din Comisiile de Apărare, Afaceri Externe şi Ştiinţă şi Tehnologie ale Camerei Reprezentanţilor. Printre altele, ea s-a pronunţat în favoarea trimiterii de trupe suplimentare la graniţa cu Mexicul şi pentru condiţionarea naturalizării imigranţilor clandestini de o examinare a trecutului lor judiciar şi învăţarea limbii engleze. Giffords s-a distanţat însă de un controversat proiect de lege asupra imigraţiei, semnat în aprilie trecut de guvernatorul republican de Arizona, Jan Brewer, şi atacat de Casa Albă.