Măcel la vârful PSD. Cine este antrenat pentru preluarea conducerii partidului

Măcel la vârful PSD. Cine este antrenat pentru preluarea conducerii partidului

Afirmațiile publice ale baronului de Vrancea, Marian Oprișan, au reprezentat semnalul pentru începerea cursei. Miza, șefia PSD.

De-a lungul istoriei sale, FSN/ PDSR/PSD și-a canibalizat rapid toți șefii care au pierdut alegerile, indiferent de tipul scrutinului (deși prezidențialele sunt „campioane” la acest capitol), în săptămânile care au urmat eșecului.

Notă discordantă nu ar fi făcut nici Liviu Dragnea (mult mai fragil decât Iliescu sau Năstase), al cărui cap a fost cerut public de Marian Oprișan, pe Facebook, înainte anunțării oficiale a dezastrului suferit de PSD atât la referendum, cât și la europarlamentare.

Agenda se face la Vrancea

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit surselor noastre, Marian Oprișan solicită convocarea Congresului în iulie pentru a se tranșa problema noului președinte, dar și cea a candidatului la prezidențiale. Odată înfrângerea lui Liviu Dragnea, primarul Bucureștiului – Gabriela Firea – intenționează să revină pe cai mari la vârful partidului și să preia PSD. Deși neagă oficial că ar fi interesată de funcția lăsată vacantă de Dragnea, Firea are, conform surselor „Evenimentului zilei”, o agendă clară în acest sens, prevalându-se de faptul că, potrivit tuturor sondajelor de opinie deferite publicității, ea este cel mai bine cotat lider al PSD în intențiile de vot la nivel național. La rându-i, Oprișan nu e tentat să facă pasul la șefia oficială a PSD, dar vrea să rămână cel mai influent baron al partidului.

Lista neagră

În București, Firea se bazează, în special, pe susținerea primarilor Robert Negoiță (S3), ruda sa, și Daniel Tudorache (S1), care și-a răcit total relațiile cu Dragnea încă din momentul în care acesta s-a încăierat oficial cu Firea, în vârful pixului căreia stau toate alocările necesare primăriilor bucureștene. Potrivit acelorași surse, Firea vrea să se răzbune exemplar pentru umilințele pătimite în CEx, și intenționează să-și regleze exemplar conturile cu vechii susținători ai lui Dragnea: Codrin Ștefănescu, Olguța Vasilescu, Șerban Nicolae, Daniel Florea, Gabriel Mutu, Liviu Pleșoianu ș.a.m.d..

Stănescu, Ciolacu și primarii marilor orașe

Alți lideri care au importante polițe de plătit și care vor să revină în forță la conducerea partidului sunt fostul vicepremier Paul Stănescu și baronul de Buzău, Marcel Ciolacu, prieten la cataramă cu ex-premierul Mihai Tudose, actualmente aflat în barca lui Victor Ponta. Liderii din teritoriu – în special, primarii marilor orașe – vor o schimbare radicală de optică la nivelul viitoarei conduceri, întrucât sunt înspăimântați că nu vor mai avea parte de un nou mandat, chiar dacă primăriile rămân într-un singur tur de scrutin, în condițiile unor prezențe la urne similare cu cele de la recentele europarlamentare.

 

Restaurație, cu ajutorul lui Ponta

Un scenariu la modă în PSD susține că ar exista și șansa unei reveniri în partid a tuturor liderilor excluși în epoca Liviu Dragnea – ceea ce ar însemna, în ultimă instanță, abadonarea proiectului Pro România, într-o formă sau alta –, pentru a încerca refacerea unui partid compatibil cu vremurile pe care le trăim. Însă lucrurile nu sunt deloc atât de simple, în condițiile în care există animozități enorme între Ponta&Co și liderii care au rămas, de-a lungul ultimilor doi ani, în imediata proximitate a lui Dragnea. Printre aceștia se numără și cuplul Olguța Vasilescu-Claudiu Manda, a cărui marginalizare este dorită de baronii anti-Dragnea, în pofida strânselor legături pe care fostul ministru al Muncii le are cu Marian Oprișan, păpușarul șef al PSD.

 

Liviu Pleșoianu: La război nu se merge cu garofițe

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a explicat, ieri, pentru „Evenimentul zilei ”tot parcursul partidului de la extazul din 2016, la agonia de duminică seara. El consideră că atitudinea ezitantă a liderilor coaliției și curajul lui Iohannis au fost definitorii pentru prăbușirea formațiunii.

„PSD trebuia să fie conștient că este război, și la război nu se merge cu garofițe. Eu mereu am comparat partidul cu un pugilist, un zdrahon care o tot încasează pe ideea că el este mare și nicio lovitură nu-l poate doborî. Uite că s-a întâmplat. Eu, pe omul politic Klaus Iohannis îl detest, dar nu pot să nu apreciez curajul lui. A declanșat și și-a asumat acest referendum și nicio clipă nu a fost ezitant. Nici el nu știa că va fi un asemenea succes, putea să fie un eșec, dar a mers mai departe”, a afirmat Pleșoianu.

Politicianul a adăugat că atât Liviu Dragnea, dar și Călin Popescu Tăriceanu sunt genul de politicieni care una zic și alta fac, iau decizii fără să se consulte cu ceilalți. „Eu sunt doar de doi ani și jumătate în politică, dar leam spus să avem curajul de a lua decizii. Să mergem cu Kovesi până la capăt, cu tot cu sufrageria lui Oprea. Sau cu suspendarea lui Iohannis. Au ezitat mereu, dreptate până la capăt a rămas doar o lozincă. Cu Iohannis au zis că dacă facem asta îl victimizăm. Nu l-am victimizat și uite unde a ajuns. Mai mult, într-un interviu, după celebra ieșire a președintelui în geaca roșie, Liviu Dragnea vorbea cu duioșie despre Iohannis, spunea că acesta își iubește țara. Repet, nu au înțeles că este război sau au crezut că boxerul zdrahon poate încasa la nesfârșit”, a explicat Pleșoianu.

Mai mult, deputatul reproșează conducerii partidului că pe programul de guvernare au numit succesiv premieri pe care apoi i-a mazilit. Liviu Pleșoianu crede că, cu sau fără Dragnea, PSD este pe nisipuri mișcătoare și că singura soluție ar fi promovarea unor oameni de calitate, care sunt ținuți în umbră. (Cora Muntean)