De la apariția primului caz de pestă porcină africană, în 7 septembrie, în județul Giurgiu au fost uciși 625 de porci. Prefectul de Giurgiu a decis ca toți porcii din localitatea Călugăreni, 183, să fie uciși după ce au fost confirmate două cazuri de pestă porcină africană. Pentru asta, prefectul Adriana Puțaru a cerut intervenția armatei.
„În momentul de faţă, în judeţ există 23 de focare de pestă porcină africană în 20 de exploataţii, respectiv gospodării ţărăneşti. S-a finalizat uciderea preventivă a porcilor în localităţile Brăniştari, Comana, Budeni, Mihai Bravu şi în cursul săptămânii acesteia se va trece la uciderea porcilor în localitatea Călugăreni, unde au mai fost confirmate două cazuri de pestă porcină africană. Pentru uciderea porcilor din Călugăreni s-a solicitat sprijinul armat, este vorba de unitatea militară de la Mihai Bravu, care întotdeauna ne-a fost de mare ajutor şi ne-a ajutat necondiţionat', a declarat prefectul Adriana Puţaru, citată de Agerpres.
Ultimul bilanț făcut de ANSVSA arată că, la 25 octombrie, virusul pestei porcine africane era prezent în 16 județe, iar numărul total de focare era de 1.042, dintre care 15 în exploatații comerciale. De asemenea, au fost înregistrate 136 cazuri la mistreți. În total au fost uciși 354.604 de porci afectați de boală, aproximativ 9% din efectivul de porcine. Județul Tulcea este pe primul loc, cu 566 de focare,
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), la 1 mai 2018, în România erau înregistrați 4.129.293 de porci, în scădere față de anul 2017, când erau înregistrați 4.486.563 porci.