Lustraţia biologică a luat-o înaintea celei politice
- Laura Ciobanu
- 29 februarie 2012, 23:16
Principalele personaje politice care ar intra sub incidenţa legii fie s-au retras din viaţa politică, fie sunt interesate de funcţiile alese, pentru care lustraţia nu se aplică.
Adoptarea Legii lustraţiei la 22 de ani de la căderea comunismului are efectul pervers că aceia care intră sub incidenţa ei au fost de mult "lustraţi" în mod natural, ca efect al schimbului de generaţii în politică. Poate de aceea, reacţiile PSD şi PNL au variat între amuzament şi indiferenţă, iar USL a anunţat că nu va contesta legea.
Situaţia a fost sintetizată de Adrian Năstase. "În felul acesta vom fi siguri că dl. Ion Iliescu, în următorii cinci ani, nu va fi desemnat secretar de stat", a comentat el ironic. Ion Iliescu a renunţat să mai candideze pentru Parlament încă din 2008. În aceeaşi situaţie sunt şi Octav Cozmâncă, fost secretar general al Consiliului de Miniştri al RSR, sau Rodica Stănoiu, cu verdict de la CNSAS de colaborare cu Securitatea. Veteranii Mircea Ionescu- Quintus şi Constantin Bălăceanu-Stolnici, declaraţi colaboratori de CNSAS, joacă roluri strict onorifice în PNL. Mona Muscă, unul dintre iniţiatorii legii, a fost lustrată în avans în 2006.
Dan Voiculescu, cu verdict CNSAS confirmat în Justiţie, poate fi senator în continuare. Viorel Hrebenciuc şi Şerban Mihăilescu, care au avut funcţii în PCR, s-au mulţumit de mult să fie doar parlamentari. Iar Monica Macovei (PDL) şi Norica Nicolai (PNL), foşti procurori înainte de '89, nu mai pot ajunge în Guvern dar pot candida pentru un nou mandat de europarlamentar.
De lustraţie ar mai putea fi afectat şi Silvian Ionescu - fost ofiţer de Securitate, în prezent şeful Gărzii de Mediu. CE SPUN POLITICIENII DESPRE LEGEA LUSTRAŢIEI Viorel Hrebenciuc (PSD): "Eu nu am o problemă cu legea lustraţiei. S-a scris că eu sunt vizat de ea, dar nu e aşa. Eu nu am ocupat funcţii". Roberta Anastase (PDL): "Este o reparaţie morală aşteptată de societatea românească de 22 de ani. Iată că această majoritate parlamentară a avut curajul să ducă bătălia până la capăt şi să facă această reparaţie morală". Victor Ponta (PSD): "Legea este o gogomănie pentru că de fapt nu priveşte pe nimeni dintre cei care vor să candideze şi o să candideze în viitor şi nici pe miniştrii care vor fi în viitorul guvern, pentru că USL nu va avea miniştri de 90 de ani". Erdei Dolczki Istvan (UDMR): "Chiar dacă vine după 22 de ani, Legea Lustraţiei este o lege utilă. Dar, eu sunt de părere că este mai bine mai târziu decât niciodată". Ion Iliescu (PSD): "Legea lustraţiei este un aberantă şi inutilă. Sunt principii antidemocratice care se găsesc doar în statele totalitare". Eugen Nicolicea (UNPR): “Surpriza a fost că PNL a renunţat la o astfel de lege morală. Este o victorie morală împotriva celor care au fost acuzaţi ca fiind urmaşii PC, PSD-ul aliat acum cu PNL. Acum atât victima, cât şi călăul sunt aliaţi. Probabil că legea va crea probleme în interiorul USL". Mihai Voicu (PNL): "Mi-e foarte greu să mă pronunţ asupra aplicabilităţii acestei legi. Cei de la Putere au scos de sub incidenţa ei câţiva subiecţi: domnul prim-ministru, fostul prim-ministru. Din nefericire, s-a pierdut mult timp şi cred că am ratat această şansă spre deosebire de alte ţări." Citiți și:
- Foştii comunişti - aleşi, da, numiţi, ba
- Victor Ponta: "Lustrația este o gogomănie, o varză". PSD nu o va contesta la CCR
- Năstase, despre LUSTRAȚIE: Astfel vom fi siguri că Iliescu nu va fi desemnat secretar de stat
- Ion Iliescu: Legea lustraţiei este aberantă şi inutilă la 22 de ani după revoluţie
- Gyorgy Frunda: Trebuia să avem o lege a lustraţiei din 1995