Luptă strânsă pentru locul 2 între Ciucă și Simion. Ultimul sondaj Sociopol pe alegerile prezidențiale

Luptă strânsă pentru locul 2 între Ciucă și Simion. Ultimul sondaj Sociopol pe alegerile prezidențialeMarcel Ciolacu, Nicolae Ciucă și George Simion. Sursa foto: facebook

Cel mai recent sondaj Sociopol privind turul întâi al alegerilor prezidențiale, realizat în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2024, indică evoluții semnificative față de sondajul anterior.

Marcel Ciolacu (PSD) își consolidează supremația, ocupând locul întâi în ierarhia de vot cu 28%. Acest procent îi asigură intrarea fără probleme în turul doi, din poziția de câștigător clar al primului tur de scrutin.

Pe locul doi se află George Simion (AUR), cu 21%. Pe locul trei, Nicolae Ciucă (PNL), cu 16%. Competiția dintre acești doi candiați rămâne în continuare strânsă și va reprezenta, cu siguranță, principalul moment de interes al acestei campanii electorale.

Următoarea poziție este ocupată de Elena Lasconi (USR), pe locul patru, cu 12%. Lasconi prezintă o evoluție relativ constantă în sondajele Sociopol.

Independenții rămân în urmă

Următoarea poziție, locul cinci, este contestată de independenții Mircea Geoană, cu 9%, și Cristian Diaconescu, cu 8%. Ambii prezintă evoluții relativ constante față de sondajul anterior.

Cristian Terheș, candidatul PNCR, este următorul în ierarhie, cu 4%. Terheș se află în creștere față de sondajele anterioare.

Ceilalți candidați obțin scoruri reziduale, sub un punct procentual, și nu contează semnificativ în economia competiției.

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu. Sursă foto: Captură video Facebook

Participarea la vot

Participarea la vot în țară este estimată la 53% (likely voters). Ținând cont și de diaspora, estimăm o participare finală la vot în turul unu ușor peste 55%.

Cursa pentru intrarea în finala turului doi rămâne în continuare intensă. Pe lângă Ciolacu, desprins deja de restul plutonului, întrebarea este: cine va fi al doilea care intră în finală – Simion sau Ciucă?

Sondajul este reprezentativ pentru populaţia adultă neinstituţionalizată cu rezidența în România. Volumul eşantionului: 1,002 persoane.

Perioada de culegere a datelor: 28 octombrie – 1 noiembrie 2024. Metoda culegerii datelor: interviuri telefonice (CATI). Marja de eroare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3.2%.