Mai mulţi oameni de cultură s-au alăturat sindicatelor belgiene şi au semnat o petiţie on-line pentru a-şi exprima susţinerea pentru unitatea ţării, pe fondul temerilor că eşecul formării unui guvern va duce, în cele din urmă, la divizarea Belgiei.
Solicită- rile privind creşterea autonomiei celor două regiuni, flamandă, vorbitoare de olandeză, şi valonă, vorbitoare de franceză, sunt principalul motiv pentru care partidele politice nu au reuşit să formeze un guvern la mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare.
Un apel similar a fost lansat de cotidianul „La Derniere Heure“, care a solicitat cititorilor săi să pună umărul la salvarea ţării.
Ziarul a publicat mai multe îndemnuri pentru menţinerea unităţii Belgiei şi a oferit cititorilor abţibilduri cu sloganul „Un Pour Tous, Tous Pour Een“, o adaptare francoolandeză a celebrului „Toţi pentru unul şi unul pentru toţi“.
Între timp, scrie cotidianul britanic „The Independent“, lupta de a men- ţine o Belgie unită a şubrezit sănătatea Regelui Albert al II-lea, în vârstă de 73 de ani.
Doctorii i-au impus acestuia să facă o pauză îndată ce criza politică şi constituţională a ţării va lua sfârşit. În ultimele trei luni, perioadă în care regele s-a aflat în convalescenţă după o operaţie la picior, acesta a fost nevoit să se confrunte cu una dintre cele mai puternice crize din istoria ţării. Palatul regal a informat totuşi că sănătatea monarhului este bună, în ciuda cvadruplei operaţii pe cord suferite cu şapte ani în urmă, ce ar fi putut fi afectată de situaţia actuală în care se afla ţara.