Lupta pentru FMI: Europa contra Asiei şi Americii Latine
- Paul Ciocoiu
- 19 mai 2011, 09:05
În paralel cu presiunile tot mai puternice pentru demisia lui Strauss-Kahn, puterile europene şi ţările emergente luptă pentru a primi postul influent de director al FMI.
Jocurile de culise pentru desemnarea succesorului lui Dominique Strauss-Kahn sunt în toi în cancelariile occidentale, însă economiile emergente revendică, de asemenea, influenta poziţie, scrie publicaţia germană "Der Spiegel".
Numărul apelurilor la demisia oficialului francez de la conducerea instituţiei cu sediul la Washington creşte direct proporţional cu cel al numelor de pe lista posibililor succesori.
Însuşi guvernul francez a cerut soluţionarea acestei probleme în următoarele zile, manifestânduşi îndoiala cu privire la capacitatea lui Strauss-Kahn de a mai conduce FMI. O poziţie similară a avut ieri şi secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner şi şeful diplomaţiei britanice, William Hague.
O listă lungă de pretendenţi
Cel mai probabil, bătălia pentru postul de director al FMI se va duce între Europa şi statele din Asia şi America Latină, care vor, odată cu ascensiunea lor economică, să aibă şi mai multă influenţă în instituţiile interguvernamentale, scrie şi BBC. Europa, unde criza economică încă sălăşluieşte, crede de cuviinţă că situaţia dificilă prin care trece o îndreptăţeşte să revendice în continuare primul post la FMI.
Actualul sistem de repartizare a funcţiilor de director al FMI şi al Băncii Mondiale prevede distribuirea alternativă a celor două posturi între SUA şi Europa. O înţelegere care începe să fie contestată de puterile emergente, susţin analiştii economici. "Un astfel de candidat (din ţările emergente, n.r.) va aduce o nouă viziune care va ţine cont că interesele tuturor ţărilor, atât cele dezvoltate cât şi cele în dezvoltare, sunt pe deplin reflectate în politicile şi operaţiunile FMI", a comentat şi ministrul sud-african de Finanţe, Pravin Gordhan.
Printre numele vehiculate ca posibili succesori ai lui Strauss-Kahn se numără ministrul francez de Finanţe, Christine Lagarde, indianul Montek Singh Ahluwalia, mexicanul Agustin Carstens, ministrul singaporez de Finanţe, Tharman Shanmugaratnam, Kemal Dervis, fost ministru turc al Economiei, fostul ministru sud-african de Finanţe, Trevor Manuel, germanii Peer Steinbruck şi Axel Weber. Indiferent de cine este succesorul, procesul de selecţie se vrea unul mult mai transparent.