Lupta de mii de ani pentru Insula Șerpilor. Cum a ajuns parte din Ucraina, după ce a fost a României

Sursa foto: 25945534 © Lesik Aleksandr | Dreamstime.com

Insula Șerpilor se află în Marea Neagră, în largul coastei Ucrainei și aproape de Delta Dunării. Ea are o importanță strategică și geopolitică semnificativă datorită poziției și a resurselor maritime din jurul său. Este cunoscută încă din antichitate, fiind menționată de către istoricul Herodot și poetul Ovidiu. Se spune că pe insulă ar fi existat un templu dedicat zeului Apollo. Are o istorie complexă și zbuciumată, caracterizată de schimbări repetate de suveranitate. Datorită poziționării sale strategice, a fost obiectul disputelor între mai multe state de-a lungul mileniilor.

Insula Șerpilor, parte din Principatele Române

Datorită poziției sale strategice în Marea Neagră, Insula Șerpilor are o importanță militară considerabilă. Este folosită pentru supravegherea traficului maritim și pentru amplasarea de echipamente radar și alte instalații militare. Zona din jurul insulei este potențial bogată în resurse de petrol și gaze naturale, ceea ce îi conferă o valoare economică considerabilă. Datorită acestor avantaje, ea a fost obiectul mai multor dispute.

În antichitate, insula era cunoscută sub numele de Leuce sau Insula Albă și era considerată locul de odihnă al eroului grec Ahile. În secolul 19, insula a fost controlată de Imperiul Otoman. Pe 13 iunie 1878, după războiul ruso-turc, a fost semnat Tratatul de la Berlin. Acesta era o revizuire a Tratatului de la San Stefano, prin care era recunoscută independența României, Serbiei și Muntenegrului.

În cadrul Tratatului de la Berlin, s-a decis ca Imperiul Otoman să cedeze României Dobrogea de Nord, inclusiv Delta Dunării și Insula Șerpilor, ca recunoaștere a eforturilor ei în război. Cedarea Insulei Șerpilor și a altor teritorii din Dobrogea a fost parte a unui acord mai larg care a implicat ajustări teritoriale în Balcani și a avut ca scop echilibrarea influențelor marilor puteri în regiune. Cedarea insulei a marcat un moment important în consolidarea teritorială a României și în extinderea accesului său la Marea Neagră.

Sursa foto: Google Maps

Insula din Marea Neagră, ocupată de URSS

Până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, insula a fost administrată de autoritățile române. În 1940, ea este ocupată de Uniunea Sovietică. Pe timpul războiului, pentru o perioadă scurtă de timp, România recapătă controlul insulei, însă sovieticii o reocupă în 1944. Mult râvnita insulă din Marea Neagră a fost cedată oficial Uniunii Sovietice în urma unui protocol semnat între România și URSS, însă nu a existat un tratat ratificat. Această cedare a fost parte a influenței sovietice asupra României postbelice.

Uniunea Sovietică a încetat să mai existe în decembrie 1991. Prin declarația nr. 142-H a Sovietului Suprem al URSS era recunoscută independența a 12 republici, printre care și Ucraina. Moștenind frontierele administrative ale fostei Republici Socialiste Sovietice, Ucraina a preluat controlul asupra Insulei Șerpilor. A urmat apoi o luptă întinsă pe mai mulți ani între România și Ucraina pentru Insula Șerpilor.

Sursa foto: Maxar Technologies via CNN

Lupta dintre România și Ucraina pentru Insula Șerpilor

Cele două state vecine au avut o dispută privind delimitarea platoului continental și a zonelor economice exclusive din jurul insulei. Autoritățile române au adus problema în fața Curții Internaționale de Justiție (CIJ). Ei cereau delimitarea platoului continental și a zonelor economice exclusive din jurul insulei. În 2009, CJI a emis o decizie care a delimitat frontierele maritime între România și Ucraina. Prin aceasta, România primește aproximativ 80% din zona disputată, însă nu și insula.

Insula Șerpilor a ajuns parte a Ucrainei printr-o combinație de cedări teritoriale în perioada postbelică și prin recunoașterea internațională a granițelor Ucrainei după destrămarea URSS. Decizia CIJ din 2009 a clarificat disputele maritime, dar a confirmat suveranitatea Ucrainei asupra insulei. Poziția strategică a insulei a fost un factor major în aceste dispute, fiind crucială pentru controlul rutelor maritime din Marea Neagră, potrivit dw.com.