Lupta anticorupție din România, evaluată „satisfăcător”. Recomandările rămase neîndeplinite

Lupta anticorupție din România, evaluată „satisfăcător”. Recomandările rămase neîndeplinite Corupție. Sursa foto Pixabay

România. Lupta anticorupție, evaluată satisfăcător. Țara noastră a îndeplinit în mod „satisfăcător” 8 din cele 13 recomandări în lupta anticorupție, arată Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) din Consiliului Europei, în ultimul raport publicat joi.

Lupta anti corupție, evaluată satisfăcător

Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) a publicat un raport privind România, evaluând progresele în implementarea recomandărilor din Raportul de evaluare din runda a patra din 2015, care vizează prevenirea corupției în rândul deputaților, judecătorilor și procurorilor, precum și în cadrul procedurii ad hoc introdusă în 2018 pentru a aborda preocupările legate de reformele judiciare din 2017.

DNA

DNA. Sursa foto: Facebook/ Direcția Națională Anticorupție

Cinci dintre recomandările rămase neîndeplinite au legătură cu conflictul de interese în rândul parlamentarilor și cu lipsa transparenței în procesul legislativ. Cerința privind independența parchetelor a fost „parțial implementată”.

proces,

Proces. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce îmbunătățiri trebuie făcute

În raportul adoptat la sesiunea sa plenară din iunie de la Strasbourg, GRECO spune că este „profund regretabil” că de la ultimul raport de conformitate nu a fost înregistrat niciun progres cu privire la celelalte cinci recomandări referitoare la membrii Parlamentului, arătând că „este important ca transparenţa procesului parlamentar să fie în continuare îmbunătăţită, iar utilizarea procedurii de urgenţă să fie redusă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În ceea ce îi privește pe membrii Parlamentului, este profund regretabil că nu s-a făcut niciun progres în privința celor cinci recomandări formulate în ultimul raport. Este important ca transparența procesului parlamentar să se îmbunătățească, iar recurgerea la proceduri de urgență (ordonanțe de urgență) să fie redusă. E încă nevoie de o legiferare a conflictului de interese și a modului în care parlamentarii interacționează cu grupurile de lobby”, arată Grupul de state împotriva corupţiei din Consiliului Europei.

Ce propune GRECO

GRECO dorește ca în următoarele 12 luni România să pună în aplicare recomandările și cere șefului delegației României să prezinte informații suplimentare cu privire la implementarea tuturor recomandărilor până în 30 iunie 2025. În raport se menționează că noile legi ale justiției din 2022 „au mers spre asigurarea unei independenţe mai puternice pentru procurori şi pentru activitatea lor şi au asigurat claritate şi predictibilitate în ceea ce priveşte răspunderea judecătorilor şi procurorilor pentru erori judiciare”.

Revista presei