Lungul drum spre casa

Lungul drum spre casa

Melania Medeleanu, prezentatoarea stirilor Realitatii TV, a insfacat cu toata determinarea realitatea si s-a pus pe concretizarea unei decizii care a devenit cea mai mare dorinta a ei. Ridicarea unei case.

Totul se face dupa ideile ei si planurile arhitectului, cel responsabil cu gasirea solutiilor pentru indeplinirea „sarcinilor” de la Melania. Pe terenul cumparat intr-un sat din apropierea Bucurestiului o echipa lucreaza de zor, la peste 30 de grade Celsius, punand „caramida” dupa „caramida” la temelia casei. Doar la figurat, pentru ca altfel casa are structura de lemn.

Melania a luat decizia de a-si construi o casa anul trecut, dupa ce a efectuat un calcul, evaluand posibilitatea de a cumpara un apartament in Bucuresti si aceea de a ridica de la zero propria casa. Pe pamant. A ajuns la plata pe luna, in urma imprumutului la banca. 

„Inginerii” de la serviciu

Ne puteți urmări și pe Google News

Achizitionarea unei case sau a unui teren a devenit in ultima vreme un bun liant social si un subiect la ordinea de zi, lucru valabil si pentru cunoscutii Melaniei.

„Intre doua jurnale ne mai strangem cate 3-4-5 colegi si ne dam cu parerea, unde, cat e metrul patrat, cat faci pana-n Bucuresti, pe unde poti ocoli la o adica. Subiectul principal de discutie e casa. In ce stadiu se afla, daca-s toate actele gata, daca m-am gandit la culori, ce inclinatie are acoperisul. Si cum mai am colegi care se afla cam prin aceleasi etape, se incinge o discutie despre fundatie, finisaje, OSB, PVC, mansarde, cabluri si tevaraie de zici ca s-au adunat laolalta toti inginerii din constructii...”, povesteste amuzata.

Principalul „sfetnic” al stiristei in toate aceste demersuri a fost... arhitectul, Remus, care a avut mult de lucru explicandu-i fiecare detaliu. „Ca unui boboc caruia ii pui in maini abecedarul. In plus, tone de reviste de specialitate, care mai de care mai sofisticate”.

Sfaturi pentru doritorii de case

Trecuta prin calvarul, in anumite momente, rezervat celor care vor case, Melania are cateva sfaturi pentru „intreprinzatori”: „Sa se apuce din vreme de hartogaraie! Uite, cateva mici decalaje intre cum credeam eu ca e si cum e in realitate: proiectul casei - speram sa fie gata in doua saptamani - a luat vreo trei. Luni. Avizele pentru autorizatia de constructie - speram sa le am in vreo trei saptamani. Varianta corecta: 3 luni.

Daca la toate astea mai adaugi erorile de la Cartea Funciara, unde mi-au gresit acelasi act de doua ori, ceea ce a mai dus la o intarziere de vreo doua saptamani, plus toate actele necesare pentru banca, rezulta ca, daca vrei sa construiesti in primavara, e bine sa te apuci de toate hartiile cam de la sfarsitul toamnei”.

Weekend de lucru

Faptul ca acum lucreaza duminica seara, cand modereaza la Realitatea emisiunea „Editia de duminica”, ii afecteaza obisnuintele de petrecere a timpului in weekend.

„Recunosc ca simt lipsa weekendului. Politicienii nostri si-au facut un obicei de a ne da de lucru si la sfarsit de saptamana, iar o declaratie pierduta poate insemna o emisiune insuficient documentata. Asa ca, si daca mai apuc sa plec pe undeva, incerc sa ajung in locuri in care am semnal si pot oricand sa dau un telefon sau sa ma conectez la internet. Iar un weekend cu evenimente politice anuntate inseamna in mod obligatoriu un weekend acasa, cu televizorul deschis”.

Conectare si deconectare

Despre perioada prin care trece, Melania spune ca nu e nici pe departe linistita, dar acest epitet nu poate fi aplicat mai niciodata in ceea ce o priveste.

„Acum, cu munca pe santier... O viata de stirist e, oricum, mai putin calma. Chiar si cand jurnalul se incheie si pleci spre casa (chiar si una in constructie), nu poti sa te faci ca nu auzi radioul la ora fixa, ca te decuplezi si nu mai percepi informatiile care-ti vin din jur. Apoi te iei cu ale tale si faci calcule si te intalnesti cu cei de la banca si cu notarul, si cu constructorul, si cu arhitectul si, la un moment dat, cand e prea tarziu ca sa se mai intalneasca cineva cu tine, te bagi in pat, deschizi computerul, te mai uiti pe-un site, vezi ce mai scriu ziarele... apoi  adormi. Sau peste zi, intre jurnale, iti zboara gandul 5-10 minute spre o gradinita cu iarba multa in care-ti vei bea cafeaua intr-o dimineata. Cat ai clipit esti gata sa mergi mai departe”.

Probabil ca Melania va fi gata sa se mute in casa pe care o viseaza zi si noapte in cateva luni.

Gandul la gradina casei surmonteaza problemele din timpul constructiei

EVZ TV: Cand ti-ai cumparat prima oara o casa? Melania Medeleanu:  Niciodata pana acum! Sunt la prima casa, a mea, din banii mei. Ma rog, deocamdata ai bancii. 

Ce te-a impins sa fii activa in planul achizitiilor imobiliare, fiind de felul tau mai boema? Ma usuca chiria! Adevarul e ca as fi preferat sa locuiesc in Bucuresti. Insa dupa vagi investigatii intru achizitionarea unui apartament cu doua camere si cateva calcule de bun simt a reiesit ca fac o afacere mult mai buna daca imi construiesc propria casa. Iti dau un exemplu: o colega de-a mea si-a cumparat un apartament cu doua camere in Drumul Taberei, la etajul 7, cu 77.000 de euro. Pare greu de crezut, dar eu imi construiesc casa cu mai putin de atat.  

Vezi viitoarea ta casa ca pe o investitie imobiliara sau ca pe implinirea unei dorinte? Planul initial era sa construiesc casa, sa o vand si cu banii aceia sa-mi iau un apartament mare si frumos in oras. Mi-e teama insa ca am investit atat de mult sentimental in visul asta, incat mi-e greu sa cred ca voi mai renunta la el.

Care au fost aspectele mai putin placute, cele care ar fi putut sa te aduca la un pas de renuntare? Nimic nu ma poate face sa renunt. Sunt putine lucruri pe care le-am facut pana acum cu atata determinare. Poate ca daca as fi stiut cat de complicat va fi, n-as fi avut atata curaj sa ma bag intr-o asemenea poveste. Dar odata intrata in hora nu mai am de ales. Si, cum partea de birocratie pare sa se fi incheiat, am intrat intr-o etapa in care ma bucur de fiecare detaliu. E etapa de... creatie.