Cursa către Lună dintre SUA și China este din ce în ce mai strânsă, iar următorii doi ani ar putea determina cine va câștiga bătălia. De asemenea, experții de la NASA spun că Rusia nu mai este o problemă pentru ei.
La noua cursă spațială iau parte numai SUA și China, a declarat șeful NASA, Bill Nelson, la un briefing despre pregătirile NASA pentru un zbor cu echipaj pe orbita Lunii în cadrul misiunii Artemis II.
Nelson a exclus Rusia din listă, menționând că ea nu poate debarca cosmonauți pe Lună în viitorul apropiat, ceea ce înseamnă că nu participă la cursă.
Nu cred că mulți oameni vor spune acum că Rusia este capabilă să debarce cosmonauți pe Lună la data despre care vorbim noi și, posibil, China, de aceea cred că cursa spațială se desfășoară între noi și China, a spus Bill Nelson, citat de publicația rusească Kommersant.
Bătălia pentru a cuceri Luna se dă între SUA şi China. De ce se tem experții de la NASA
El a adăugat, de asemenea, că nu ar dori ca rivalii din China să ajungă la Polul Sud al Lunii mai devreme. În același timp, el a urat succese misiunii rusești a stației automate Luna-25, a cărei lansare este programată pentru zilele următoare.
Sursa foto: Pixabay
Reamintim faptul că pe 11 august Roscosmos va lansa stația "Luna-25", prima stație lunară rusească în aproape 50 de ani. Conform programului lunar al Rusiei, debarcarea cosmonauților pe satelitul Pământului este prevăzută după 2030.
În ultimii câțiva ani, Beijingul a lansat o serie de misiuni pe Lună pentru a colecta probe. Pentru prima dată au trimis un robot în partea îndepărtată a Lunii şi unul care a ajuns pe Marte.
Sura foto. Pixabay
Sua, îngrijorată de acțiunile Chinei
Armata americană, care și-a exprimat de asemenea îngrijorarea crescândă cu privire la dezvoltarea de către Beijing a sistemelor spațiale care ar putea amenința sateliții americani, a tras un semnal de alarmă cu privire la implicațiile de securitate ale incursiunilor Beijingului în spațiul profund.
Este posibil ca ei să ne ajungă din urmă și să ne depășească, a declarat locotenentul general al Forțelor Spațiale Nina Armagno, în timpul unei vizite în Australia, în timp ce China își lansa cel de-al 10-lea echipaj la stația sa spațială Shenzhou. „Progresul pe care l-au făcut a fost uimitor, uimitor de rapid”, a declarat locotenentul general al Forțelor Spațiale, potrivit Politico.