Oamenii de știință au descoperit că Luna se îndepărtează din ce în ce mai mult de Pământ. Descoperirea a fost realiată cu ajutorul panourilor reflectorizante din epoca misiunii Apollo, instalate în 1969. Luna se depărtează de Pământ cu aproximativ 3,8 centimetri pe an. Fenomenul afectează clima actuală la nivel global.
NASA a anunțat că Luna se depărtează, încet dar sigur, de Pământ. Teoriile spun că Luna și Pământul sunt legate în mod intrinsec prin atracție gravitațională. Cu mult timp în urmă, civilizațiile umane antice foloseau Luna ca un calendar.
Ultimele studii realizate de oamenii de știință au arătat că Luna se îndepărtează de Pământ cu 3,8 centimetri pe an. Descoperirea a putut fi făcută cu ajutorul panourilor reflectorizante din epoca misiunii Apollo, care au fost instalate pe Lună în 1969. Acestea permit specialiștilor să măsoare distanța dintre ele și Pământ.
Ce fenomene provoacă depărtarea Lunii de Pământ
Profesorul Joshua Davies de la Université du Québec à Montréal, cercetător asociat Margriet Lantink de la Universitatea din Wisconsin-Madison, susține că noua descoperire ar putea fi una intrigantă, însă reprezintă și un „ghid slab pentru trecut”. Potrivit cercetătorului și colegilor săi, dacă Luna, care are o vechime de patru miliarde și jumătate de ani, s-ar fi deplasat în acest ritm pe tot parcursul existenței sale, s-ar fi ciocnit deja cu Pământul. Acest eveniment ar fi putut avea loc cu aproximativ 1,5 miliarde de ani în urmă.
Oamenii de știință susțin că această derivă este legată de „ciclurile Milankovitch”, care descriu modul în care mici schimbări în forma orbitei Pământului și a axei sale influențează cantitatea de lumină solară pe care o primim. Aceste cicluri influențează clima și pot dicta vremea ploioasă sau secetă. Ele au fost responsabile pentru o perioadă de înverzire a deșertului Sahara și se știe că forțele lor au un impact asupra dimensiunii lacurilor de pe Pământ.
Distanțarea Lunii de Pământ este influențată de Ciclurile Milankovitch și frecvența lor. Oamenii de știință au descoperit, în urma analizelor, că în urmă cu 2,46 miliarde de ani, Luna era cu aproximativ 60.000 km mai aproape de Pământ decât este în prezent, ceea ce înseamnă că ar fi existat 17 ore de lumină solară pe zi, potrivit alephnews.ro.